Zafer, gözyaşı ve hayal kırıklıkları... Bir Dünya Kupası geride kaldı

2022 Dünya Kupası, Arjantin'in zaferiyle sona ererken ardından unutulmayacak birçok anı bıraktı

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası sona erdi.

Fransa ile Arjantin'i karşı karşıya getiren ve nefes kesen bir mücadeleye sahne olan final maçının normal süresi 2-2, uzatma bölümleri ise 3-3 sona ererken kupanın sahibini penaltı atışları belirledi.

Fransa'nın 2 penaltıdan yaralanamadığı atışların kazananı olan Arjantin, 36 yıl sonra yeniden dünya şampiyonu unvanını kazandı. Fransa ise ikinci olarak evine döndü.

Turnuva, birçok hikâyeyi ise bünyesinde barındırdı.

Messi, Ronaldo, Modric ve muhtemelen Neymar'ın son Dünya Kupası olması nedeniyle futbolseverlerin bu kupayı kazanmalarını istediği organizasyonda Portekiz'in umudunu Fas, Brezilya'nın hayalini Hırvatistan, Hırvatistan'ın kupa arzusunu ise Arjantin sonlandırdı. 

Messi ise kariyerinin eksik olan tek kupasını kazanarak geceyi belki de en huzurlu geçiren isim oldu.

 

 

Kötü başlayan Arjantin zafere uzandı

Arjantin için turnuva hiç de beklenildiği gibi başlamamıştı.

Gruptaki ilk maçında Suudi Arabistan'a yenilerek herkesi şoke eden Arjantin, Meksika ve Polonya maçlarını kazanarak grubunu lider bitirdi.

Son 16 turunda Avustralya'yı, çeyrek finalde ise Hollanda'yı saf dışı bırakan "Tangocular", yarı finalde Hırvatistan'ı elemeyi başardı.

Messi'nin takımı Arjantin, finalde ise Fransa'yı geçmeyi başararak toplamda 3. kez "şampiyon" unvanını elde etti.

 

 

Ronaldo'nun gözyaşı, Fas'ın tarihi başarısı

Turnuvanın en sevinçli ve en hüzünlü anı ise şüphesiz Portekiz-Fas mücadelesine sahne olan çeyrek final eşleşmesi oldu.

Dünya Kupası öncesi verdiği bir röportaj nedeniyle "istenmeyen adam" ilan edilen ve Manchester United'la sözleşmesi feshedilen 37 yaşındaki Cristiano Ronaldo, kariyerinin son günlerinde şüphesiz kupayı en çok isteyen oyuncuların başında geliyordu.

Uzun yıllar formasını giydiği ve kaptanlığını yaptığı Portekiz Milli Takımı ile grup maçlarına ilk 11'de başlayan Ronaldo, son 16 turunda karşılaştıkları İsviçre maçına yedek başlayarak büyük şok yaşadı.  

İsviçre karşısında skor 5-1 iken 73. dakikada oyuna giren Ronaldo'nun takımı müsabakadan 6-1 galibiyetle ayrılırken hemen herkes Ronaldo'nun neden yedek kaldığını konuştu.

Çeyrek finalde Fas'la karşılaşan Portekiz'de bir kez daha yedek başlayan Ronaldo, ilk yarısını 1-0 geride kapattıkları müsabakanın ikinci yarısında oyuna dahil oldu.

 

FAS td-AA.jpeg
Fas'ı yarı finale taşıyan Regragoui omuzlarda / Fotoğraf: AA

 

51. dakikada oyuna giren yıldız futbolcu, belki de kariyerinin son Dünya Kupası olacağından habersizdi.

90 dakika tamamlandığında tabelada Portekiz'in 1-0 mağlup olduğu görülürken ekranları başında maçı izleyenler ise Ronaldo'nun gözyaşları içerisinde sahadan ayrılışına şahitlik ediyordu.

Fas cephesi mi? Onlar da tarihinde ilk kez yarı finale yükselen ilk Afrika ekibi olmanın gururuyla sevinç gözyaşları döküyordu. 

En büyük hayal kırıklığı: Almanya

Futbol 90 dakika oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur. 

Futbol tarihinde hemen hemen herkes Almanya'yı bu sözlerle tanımlasa da son yıllarda bu görüntüden oldukça uzak görünüyorlar.

 

 

2002'de ikinci, 2006 ve 2010'da üçüncü, 2014 Dünya Kupası'nda ise tarihinde 4. kez zafere ulaşan Almanya için artık bu söz geçerli değil.

2018'deki turnuvaya grup maçlarında veda eden Panzerler için aynı son bu kez 2022 Katar'da gerçekleşti.

Japonya, İspanya ve Kosta Rika ile E Grubu'nda mücadele eden Almanya, 1'er galibiyet, beraberlik ve yenilgi alarak grubu üçüncü bitirdi ve turnuvaya erken veda ederek büyük hayal kırıklığı yarattı.

Yine turnuvada büyük beklentiler barındıran Belçika ile İspanya da turnuvaya erken veda ederek hayal kırıklığı yaratan diğer ekipler olarak öne çıktı

64 maçta 172 gol atıldı, en golcü takım Fransa

20 Kasım'da başlayan ve 18 Aralık'ta sona eren 2022 Dünya Kupası'nda 64 müsabaka oynandı.

Grup aşamasında 120 golün atıldığı turnuvanın son 16 turunda 28, çeyrek finalde 10, yarı finalde 5 ve finalde 6 olmak üzere toplam 169 gol kaydedildi.

Dünya Kupası'nın en farklı galibiyetini Kosta Rika karşısında 7-0'lık skorla İspanya elde ederken, en çok golün atıldığı karşılaşma 6-2 biten İngiltere-İran müsabakası oldu.

 

Kylian Mbappe-AA.jpeg
Kylian Mbappe / Fotoğraf: AA

 

2022 Dünya Kupası'nda 7 maçta 8 gole imza atan Fransız yıldız Kylian Mbappe, gol kralı ünvanını da elde etti.

Lionel Messi, 7 golle yarışta ikinci olurken Julian Alvarez ile Olivier Giroud 4'er golle üçüncülüğü paylaştı.

Fransa attığı 16 golle turnuvanın en golcüsü oldu.

Arjantin 15, İngiltere 13, Portekiz 12 ve Hollanda 10 golle Fransa'yı izledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kosta Rika ise 11 gol yiyerek turnuvada en fazla fileleri havalandırılan takım ünvanı aldı.

Turnuvanın en hırçın takımı toplamda 17 sarı kart gören Arjantin. Suudi Arabistan 14, Sırbistan 12, Hollanda ise 11 kez sarı kartla cezalandırıldı.  

Turnuvada 3'er kez sarı kart gören Arjantinli Marcos Acuna ile Gonzalo Montiel bu alanda ilk sırada yer aldı.

Dünya Kupası'nda Hollanda'dan Denzel Dumfries, Kamerun'dan Vincent Aboubakar, Galler'den Wayne Hennessey ve Fas'tan Walid Cheddira kırmızı kart gören oyuncular oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU