Peru'da, hükümet karşıtı protestolarda çıkan olaylarda ölü sayısı 8'e çıktı

Eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık'ta görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda ölü sayısı 8'e yükseldi

Fotoğraf: AA

Ülke basınında çıkan habere göre, başkent Lima dahil Puno, Cusco, Tacna, Apurimac ve Arequipa kentlerinde toplanan binlerce kişi ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve Kongre'nin kapatılmasını istiyor.

Polisle göstericiler arasında çıkan arbedede bir kişinin yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 8'e çıktı.

Ülkenin en işlek caddelerinde yürüyüş yapan protestocuların, lastik yakarak yolları kapatmasının yanı sıra polise molotofkokteyli attığı bildirildi.

Güvenlik güçlerinin zaman zaman göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği ve bazılarını gözaltına aldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peru'da 30 günlüğüne OHAL ilan edildi

Hükümet, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle dün ülke genelinde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Boluarte, istifa etmesi için kendisini günlerdir protesto eden göstericilere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Castillo’nun görevden alınması

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.

Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterilmişti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Erken seçim önerisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti.

Boluarte, 11 Aralık'taki açıklamasında, bu siyasi çatışmanın ülke için sağlıklı olmadığına dikkati çekerek, "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim. Cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır." ifadesini kullanmıştı.

Kongrede önerinin kabul edilmesi halinde erken seçimin Nisan 2024'te düzenlenmesi bekleniyor.

 

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU