Hong Kong protestolarında göstericilerin arasına dalan araç bir kişiyi yaraladı

Zor durumdaki lider Carrie Lam, protestolar nedeniyle istifa etme yönünde bir planı olmadığını yineledi

Hong Kong'da bir aracın demokrasi yanlısı göstericilerin kurduğu barikatları yarması üzerine bir kişinin yaralandığı iddia ediliyor.

Olayın gerçekleştiği pazartesi sabah saatlerinde, genel grev eylemine katılan göstericiler yarı özerk Çin bölgesinin Yuen Long semtinde bir yolu trafiğe kapatmaya çalışıyordu.

Daha sonra sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, şoför yoldaki trafik engelleri arasından ilerlemeye çalışırken göstericilerin aracın etrafını sardığı ve bazılarının ellerindeki cisimlerle araca vurduğu görülüyor.

Devamındaysa araç önce geri gidiyor ve süratle kalabalığa doğru hareket ederek barikatları aşıp bir göstericiyi yere yıkıyor.

South China Morning Post gazetesine göre kazada en az bir kişinin yaralandığı tahmin ediliyor.

Zor durumdaki Hong Kong Lideri Carrie Lam, demokrasi yanlısı protestolara cevaben istifa etme yönünde bir planı olmadığını pazartesi günü yineleyerek şehrin "çok tehlikeli bir durumun eşiğinde olduğuna" dair uyarıda bulundu.

 

protesto1.jpeg
Sha Tin'de protestolar öncesinde New Town Plaza alışveriş merkezinde toplanmış göstericiler (South China Morning Post) 

 

Bir basın toplantısında konuşan Lam, "Şu noktada benim veya meslektaşlarımdan bazılarının istifasının daha iyi bir çözüm sağlayacağını düşünmüyorum" dedi.

Hong Kong iki aydır, şehir sakinlerinin yargılanmak üzere ana kara Çin'e gönderilmelerine imkan tanıyan bir geri iade yasa tasarısına karşı haziranda başlayan hararetli gösterilere sahne oluyor.

Protestolara cevaben tasarı askıya alındıysa da, eylemciler o zamandan bu yana dikkatlerini daha geniş çapta demokratik reform çağrılarına ve polis şiddeti iddialarının araştırılmasına yöneltmiş durumda.

Pazartesi günü Lam, protestocuları bölgenin refah ve güvenliğini tehdit eden "dış güdülerle" hareket etmekle suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genel grev kapsamında yoğun sabah saatlerinde tren ve platform kapılarının önünü kesen protestocular trenlerin istasyondan ayrılmasını engelledi ve yolcuları kalabalık platformlarda beklemeye zorladı.

Öte yandan çok sayıda havaalanı çalışanının greve katıldığı izlenimi verecek biçimde hastalık izni kullanması sebebiyle Hong Kong çıkışlı 100'den fazla uçak seferi iptal edildi.

Pazartesi günü polisin Tin Shui Wai polis karakolu önündeki göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanması da kaosa neden oldu.

 

 

Gösteri, kadın bir protestocunun dün akşamki gözaltı esnasında iç çamaşırlarının yırtıldığı ve polis memurları tarafından kaba muameleye maruz kaldığı iddialarına karşı düzenlenmişti.

Bir zamanlar İngiliz kolonisi olan Hong Kong, ana karada gözlenmeyen belirli demokratik özgürlükler sözü veren "tek devlet, iki sistem" çerçevesinde 1997'de Çin'e iade edildi.

Ancak Hong Kong sakinleri, Pekin'in bu özgürlükleri son yıllarda artan biçimde gasp ettiğinden endişelenmeye başladı.

Cumartesi günü demokrasi yanlısı bir protesto esnasında Çin bayrağını indirerek denize atan göstericinin kimliğini teşhis edebilecek kişilere bir milyon Hong Kong doları (yaklaşık 710 bin TL) ödül vadedildi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU