TMSF'den "Koza-İpek Holding davası" ile ilgili açıklama: Devletimiz lehine sonuçlandı

Açıklamada, "6 milyar USD talep edilen tazminat davası, dört yıllık hukuk mücadelesinin sonucunda, hakem heyetinin oy birliğiyle Devletimiz lehine sonuçlanmıştır" denildi

Fotoğraf: AA

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e kayyum atanması ile ilgili Akın İpek'in açtığı tahkim davasının, Türkiye lehine sonuçlandığını duyurdu.

Kurumdan yapılan açıklamada, TMSF'nin FETÖ soruşturması kapramında Sulh Ceza Mahkemesi kararı ile Koza-İpek Holding'e kayyum olarak atandığı hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, açılan tahkim davası ile ilgili, "Şirket ortakları Hamdi Akın İpek ve İpek Ailesi Türkiye’deki varlıklarını yurtdışına kaçırmak amacıyla, İngiltere’de kurmuş oldukları İpek Investment Limited ünvanlı paravan şirket vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti aleyhine ABD’deki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID) nezdinde tahkim davası açmıştır" denilerek şöyle devam edildi:

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan yatırım anlaşmasının ihlal edildiği iddiası ile açılan ve talep tarihi itibariyle yaklaşık 6 milyar USD talep edilen tazminat davası, dört yıllık hukuk mücadelesinin sonucunda, hakem heyetinin oy birliğiyle Devletimiz lehine sonuçlanmıştır. 

Söz konusu dava süreci, Cumhurbaşkanlığımızın koordinasyonunda, TMSF tarafından yönetilmiş, Lexist Hukuk Bürosu ve King & Spalding International LLP/Londra ofislerince takip edilmiş ve karar 8 Aralık 2022 tarihinde açıklamıştır. 

Bu kararla Hamdi Akın İpek’in iddialarının kabul edilemez olduğu hükme bağlanmış ve FETÖ mensuplarının hukuk dışı iddiaları, geçen sene karar verilen Zaman gazetesi dağıtıcısı Cihan Medya Dağıtım’a ilişkin olarak açılan tahkim davasında olduğu gibi, bu davada da itibar görmemiştir. 

Hamdi Akın İpek’in açtığı başka bir davada da, İngiltere’deki Yüksek Mahkeme tarafından davacının bütün iddiaları iki ay önce reddedilmiş; bağımsız Türk mahkemelerinin kayyım atama kararlarının hukuka uygunluğuna karar metninde yer verilmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU