Google verileri ortaya koydu: Türkiye ve dünyada en çok görülen rüyalar

En çok aratılan rüyalar, yılanlarla ilgili

Bu görsel, yazılı komutlardan görseller üreten yapay zeka programı Midjourney'de oluşturuldu (Independent Türkçe / Midjourney)

Google verileri, dünya genelinde en çok görülen rüyaları ortaya çıkardı.

Uyku düzeni ve sağlığı üzerine çalışmalar yürüten ve içerikler yayımlayan Birleşik Krallık (BK) merkezli Brilliant British'ten bir ekip, Google'da yapılan aramaların verilerini topladı ve hangi ülkede en çok hangi rüyanın araştırıldığını tespit etti.

Bulgular, dünya genelinde en çok araştırılan rüyaların yılanlarla ilgili olduğunu gösterdi.

Türkiye'nin de rüyada yılan görmeyi araştıran ilk ülkelerden biri olduğu anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre "rüyada yılan görmek" ifadesi, Brezilya'da ayda 352 bin, Türkiye'de ise ayda 214 bin kez internette aratılıyor.

Türkiye ve Brezilya'nın yanı sıra rüyaların en çok yılanlarla ilişkilendirdiği ülkeler arasında Afganistan, Kazakistan, İran, İsrail, Rusya, Ukrayna, Finlandiya, Portekiz ve Umman yer aldı.

Bu rüyaların zehirli sürüngenlerin hem yaygın görüldüğü hem de pek rastlanmadığı bölgelerde görülmesi dikkat çekti.

Dünya genelinde yılanlardan sonra en çok görülen rüyalar ise dişlerin dökülmesiyle ilgiliydi.

Bulgulara göre, BK de dahil olmak üzere Batı Avrupa'nın önemli bir kısmında,  Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Amerika'da en çok "rüyada dişlerin dökülmesi" gibi ifadeler araştırılıyor.

Örneğin, ABD'de bu konuyla ilgili ayda 81 bin kez arama yapıldığı belirtiliyor. ABD'lilerin sıklıkla araştırdığı diğer rüyalar arasında ise tatile çıkmak veya örümcek gibi potansiyel açıdan tehlikeli hayvanlarla karşılaşmak da var.

Bunun yanı sıra Suudi Arabistan, Irak ve Bahreyn'de evlilik; Kuveyt, Lübnan ve Danimarka'da ise hamilelik en çok görülen rüyalar oldu.

Evrimsel arka planı olabilir

İlk bakışta birbirinden epey farklı sosyo-ekonomik koşullara sahip ülkelerde benzer rüyaların görülmesi dikkatleri çekiyor. 

Ancak bilim insanları bu rüyaların büyük kısmının evrimsel arka plana dayandığını düşünüyor. Örneğin rüyada dişlerin döküldüğünün görülmesi, "arketipsel" bir olgu olabilir.

Hakemli bilimsel dergi Psychological Reports'ta yayımlanan bir araştırmada "Rüyada diş kaybı, dişlerin ilk insanların yaşamlarında önemli bir rol oynadığı tarih öncesi dönemin bir kalıntısını ve arketipini temsil ediyor" diye yazılmıştı:

Ancak bugün çaresizlik hissi veya kontrol kaybı gibi psikolojik durumların da bu arketipsel rüyayı tetiklemesi mümkün görünüyor.


Independent Türkçe, IFL Science, Psychological Reports

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU