Donald Trump, ABD Anayasası'nı feshetme çağrısında bulunduğunu inkar etti

Eski başkanın Truth Social'da kendisiyle çeliştiği görüldü

(AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump sadece birkaç gün önce ABD anayasasının "feshedilmesi" çağrısı yapmasına rağmen, pazartesi günü anayasanın iptalini asla savunmadığını iddia etti.

Hakkında iki kez azil süreci başlatılan eski başkan cumartesi günü kendisine ait Truth Social'dan yaptığı paylaşımda, sosyal medya platformlarının (kendi kampanyası dahil) 2020 başkanlık kampanyalarını idare etme şeklinin "Büyük Teknoloji Şirketleri, DNC (Demokratik Ulusal Komite) ve Demokrat Parti'yle yakından çalışarak yapılan DEVASA ve GENİŞ ÇAPLI bir DOLANDIRICILIK ve ALDATMACAYA" dönüştüğünü savunmuştu. Eski başkan ayrıca ABD'nin, kendisinin kaybettiği seçimin sonuçlarını bir şekilde geçersiz kılmasını ya da yeni bir seçim çağrısı yapmasını istemişti fakat ABD yasaları iki sürece de izin vermiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump paylaşımına, "Bu tür ve büyüklükteki Devasa Dolandırıcılığın, Anayasa'dakiler bile dahil tüm kuralların, düzenlemelerin ve maddelerin feshedilmesini uygun kılacağı" iddiasıyla devam etmişti.

ABD Anayasası'nın feshedilmesi önerisi, Trump'ın kendi partisinin üyeleri de dahil geniş çapta sert tepkiyle karşılandı.

Anlaşılan o ki Trump, gelen eleştirilere tepki olarak pazartesi günü yine Truth Social'a girdi ve iki gün önce söylediklerini asla söylemediğini iddia etti.

Trump, (Truth Social'da hâlâ görülebilen) sözlerini doğru bir şekilde haberleştiren haber kurumlarının "aslında Amerikan Halkını Anayasayı 'feshetmek' istediğini söylediğine inandırmaya çalıştığını" iddia etti ve internette paylaştığı ifadelerin doğru aktarılmasını "dezenformasyon ve yalanlar" diye niteledi.

Birkaç dakika sonra Trump, sitedeki başka bir gönderisinde, ABD yasalarına göre bunu yapacak bir mekanizma olmasa da "reddedilemez derecede hileli" bir seçimin "gerçek kazanana gitmesi" veya "yeniden yapılması" gerektiğini yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU