Müziksiz yürüyüş

Kuveyt'teki yönetici kesim müziksiz bir hayır maratonu istiyor. Bu kesim, Kuveytlilere ahlak ilkelerini öğretmek istiyor. Kuveyt'in uluslararasındaki lider konumuna geri dönmesini değil

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Kuveyt, diğer Körfez ülkelerinden 10 yıl önce, 1961'de bağımsızlığını ilan etti.

Kuveyt Emiri Abdullah es-Salim, uluslararası topluluğa ve Arap Birliği'ne katılma talebinden istifade ederek dört başı mamur modern bir devlet kurmaya hevesliydi.

Bu doğrultuda modern bir devlet için modern bir anayasa, seçilmiş bir parlamento ve temsili bir hükümet kurdu.

Özel medyanın, karma üniversitenin, kadın haklarının ve serbest ekonominin tesis edilmesine izin verdi.

Araplar arasında bir tarafsızlık politikası benimsedi ve onların kavgalarından ve Abdullah Bişara'nın deyimiyle 'aptallıklarından' uzak durmaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatta yıkım ve nefret girdabından kaçınmaya devam etti ve yazı Lübnan'da geçirme geleneğini kırarak Hindistan'da geçirdi.

Arap zirvelerinin yaygara ve çığlıkları karşısında kendisi yumuşak bir gülümsemeye ve zekice bir sessizliğe başvururdu.

Kendi ülkesindeki yerel aptallıkları görmezden gelip halkın ve politikacıların deneyim ihtiyacını dikkate aldı.

Arap iş gücüne, tecrübesine ve bilim insanlarına kapıları ardına kadar açtı. Bazı bakanların, elçilerin ve milletvekillerinin Frenk kıyafeti konusundaki ısrarlarına hoşgörü ile yaklaştı.

En önde gelen iş insanlarından biri başörtüsü takmayan Suad el-Humeydi, edebiyatın en önde gelen insanlarından biri Suad es-Sabah ve gazeteciliğin en önde gelenleri Latife el-Merzuk ve Fatıma Hüseyin idi. Kuveytli kadınlar sahneyi doldurup diplomatik koltuklarda oturuyordu.

Abdullah es-Salim kuruluş sürecinde yetkin ve bilgili insanlardan destek istedi. Petrol ve para işlerini Şeyh Cabir el-Ahmed ve Abdurrahman Salim el-Atiki gibi adamlara, medyayı ise geniş kültüre sahip Şeyh Cabir el-Ali'ye teslim etti.

Arapların yardım etmek üzere genç ülkeye akın etmesini önlemek için kendisi onlara gitmeye karar verdi ve Kuveyt Kalkınma Fonu'nu kurdu.


Geçen yüzyılın ortalarındaki Kuveyt'in durumu böyleydi. Bugünkü durumunu ise El-Ceride gazetesinin "Katar dünyanın gözünü kamaştırırken ve Suudi Arabistan Arapları sevindirirken, Kuveyt maratonlara engel oluyor" şeklindeki ana manşeti özetliyor.

Öte yandan 'Kuveyt'in sahilinin karşısında örtünün renginden dolayı kadın ve erkek bine yakın ölü olduğunu' söyleyip bu konuyu konuşacak kadar yerimiz yok.

Kuveyt'teki yönetici kesim müziksiz bir hayır maratonu istiyor. Bu kesim, Kuveytlilere ahlak ilkelerini öğretmek istiyor. Kuveyt'in uluslararasındaki lider konumuna geri dönmesini değil.

Ulusal bir sosyal etkinliğe karşı çıkılması, son yıllarda Kuveyt'e; prestijine, mirasına, geçmişine ve statüsüne zarar veren başka bir harekettir.

Parlamentonun amacı, seçmenlerin ve seçilenlerin devleti koruma sorumluluklarının farkına varmasını sağlamaktı.

Ancak bu yönetici kesim, seçmenlerin ve seçilenlerin bir değerinin olmadığını hatırlatıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU