Basra Körfezi'nde hareketli gün: Devrim Muhafızları yabancı tankere el koydu, İran savaş uçağı düştü

İran Devrim Muhafızları Ordusu kaçak akaryakıt taşıdığı gerekçesiyle bir tankere el koydu, birkaç saat sonra bölgeden İran savaş uçağının düştüğü haberi geldi

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Basra Körfezi'nde 700 bin litre kaçak akaryakıt taşıdığı öne sürülen yabancı bir tankere el koydu.

İran Devlet Televizyonu tankerdeki 7 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'a konuşan Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri İkinci Bölge Komutanı Ramazan Zirahi ise çarşamba günü Basra Körfezi'nde kaçak akaryakıt taşıyan yabancı bir tankere el konulduğunu ifade etti. 

Tanker, yasal prosedürler için Farsi Adası'na çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran geçen ay Hürmüz Boğazı'nda İngiltere bandıralı Stena Impero adlı petrol tankerine müdahale etmiş, İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, tankerin müdahalenin ardından yasal prosedürler için İran kıyılarına çekildiği belirtilmişti.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in bürosundan yapılan açıklamada İngiltere’nin Hürmüz Boğazı’nda el konulan tankerin bırakılması için bir arabulucu gönderdiğini duyurulmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise 29 Temmuz'da yaptığı açıklamada "İran karanlıktan çıkmak istiyorsa uluslararası kurallara uymalı" açıklaması yapmıştı.

İran savaş uçağı düştü

Tankere el konulmasından birkaç saat sonra İran Devlet Televizyonu bu kez  İran Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağı Basra Körfezi kıyısında düştüğünü duyurdu.

Habere göre uçak, ülkenin güneybatısında Basra kıyısındaki Buşehr eyaletinde düştü.

Uçağın Buşehr Hava Üssü'nden eğitim uçuşu için havalandığı belirtildi. 

İran resmi makamları uçağın düşüş nedeninin teknik arıza olduğunu söylüyor. 

Tengistan Kaymakamı Abdulhüseyn Refiipur, uçaktaki iki pilotun kazadan kurtulduğunu açıkladı. 

Düşen uçağın tipi hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU