Demirtaş'tan "Öcalan teklifi" açıklaması: Çözüm sürecinde muhataplık açısından rol almaktan söz ediyorum

Selahattin Demirtaş "PKK liderliği teklifinden söz etmiyorum elbette, bu çok absürt olurdu tabii ki" ifadesini kullandı

Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş'ın "Çözüm Süreci" döneminde İmralı Cezaevi'nde yaptıkları görüşmeden bir kare / Fotoğraf: Twitter

Cezaeviden bulunan eski HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halk TV'de yayınlanan Özlem Akarsu Çelik'in sunduğu Ankaradan programında kendisine iletilen "MİT Müsteşarı Hakan Fidan sizinle hangi tarihte görüşmek istedi? Bu görüşmede size, Öcalan'ın yerine geçmeniz teklifi mi yapılacaktı?" sorusuna yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Demirtaş, "Sözünü ettiğim görüşme talebi 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla bana iletilmişti. Hatırlarsanız o dönem çözüm süreciyle ve İmralı heyeti, hükümet yetkilileri ve MİT müsteşarıyla sık sık bir araya geliyordu. Siyaseten de ahlaken de uygunsuz bir teklifti.  Dolayısıyla zaten Öcalan ile açık bir görüşme trafiği sürerken beni öne çıkarma anlamına gelebilecek böylesi bir girişimi hiç düşünmeden reddettim. Bu girişim, "Çözüm Sürecini" sabote etmekten başka hiçbir işe yaramazdı ve görüştüğünüz muhataplarınıza karşı samimiyetsizlik, iki yüzlülük anlamına gelirdi. Benim böyle bir oyunun parçası olmam mümkün değildi" dedi. 

Demirtaş kendisine yönelitlen "Demokratik siyasetteki bir lider nasıl silahlı örgütün başına geçebilir? Siz kabul etseydiniz bile Öcalan ve Kandil buna nasıl ikna edilecekti?" sorusuna ise şöyle yanut verdi:

PKK liderliği teklifinden söz etmiyorum elbette, bu çok absürt olurdu tabii ki. Çözüm Sürecinde, muhataplık açısından Öcalan'ın yerine rol almaktan söz ediyorum. Yoksa benim silahlı bir örgütün liderliğini, yöneticiliğini yapmam teklifi değildi.

 

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU