Alman havayolu şirketi Lufthansa, uçağa almadığı Yahudilere 2,7 milyon dolar ödüyor

Alman havayolu şirketi, Yahudi düşmanlığıyla suçlanmıştı

Kişi başına 21 bin dolar düşüyor (AP)

Alman havayolu şirketi Lufthansa, Ortodoks Yahudi yolcuları uçuşa almayı reddetmesinin ardından 2,7 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Havayolu şirketi, 4 Mayıs 2022'de 100'den fazla erkek Ortodoks Yahudi'nin Frankfurt'taki bir aktarma uçuşuna kabul edilmediği olayın ardından Yahudi düşmanlığıyla suçlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yolculuklarının ilk ayağında New York'tan Lufthansa'yla seyahat ettikten sonra ikinci bölümde, ünlü bir hahamın ölümünün anıldığı, her yıl düzenlenen dini törene katılmak üzere Macaristan'ın Budapeşte kentine gideceklerdi.

Hepsi birlikte seyahat etmeyen bu kişiler, yolculuğun ilk ayağında havayolu şirketinin yüz maskesi zorunluluğuna uymayı reddettiği iddia edilen birkaç kişi nedeniyle uçağa alınmadı.

Havalimanında bir Lufthansa çalışanının, uçağa binmesi yasaklanan bir yolcuya, "Karışıklığı yaratan Yahudilerdi, sorunu yaratan Yahudilerdi" dediği anlar kaydedildi.

Yolcunun, "Başından beri maske takıyorum, neden onlarla bir tutuluyorum?" diye yanıt verdiği kayıtta duyuluyor.
 


Lufthansa 10 Mayıs'ta bir açıklama yaparak "yolcuların LH 1334 sefer sayılı uçağa alınmaması kararı" nedeniyle özür diledi. Havayolu şirketi, "Uyumsuz misafirlerle sınırlamak yerine büyük grubun uçağa kabul edilmemesinden dolayı üzüntü duyuyoruz" dedi.

Yaşananlar Lufthansa'nın politikaları veya değerleriyle tutarlı değildir. Irkçılığa, Yahudi düşmanlığına ve her türlü ayrımcılığa karşı toleransımız sıfır.

Alman Yeşiller Partisi üyesi Marlene Schoenberger daha sonra, "Yahudileri Yahudi olarak tanındıkları için uçuştan çıkarmak bir skandaldır. Özellikle Alman şirketlerinin Yahudi düşmanlığına ilişkin bilinçli olmalarını bekliyorum" diye tweet attı.

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) de "bu özür dilememe durumu, hatayı kabul etmemekte ya da yasaklanan yolcuları Yahudi olarak tanımlamamaktadır" yazan bir tweet atarak yanıt verdi.

ADL, "Tek bir ortak noktaları vardı, o da görünür şekilde Yahudi olmaları" diye ekledi.

Haberi ilk olarak duyuran DansDeals, 11 Mayıs'ta Lufthansa CEO'sunun olaya karışan tüm çalışanların görevden uzaklaştırıldığını duyurduğunu bildirdi.

Eylülde Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), küresel Yahudi düşmanlığıyla mücadele için Lufthansa'yla ortak bir girişim başlattığını duyurdu. AJC, "Bu ortaklık aynı zamanda havayolu şirketinin Uluslararası Holokost Anma Birliği'nin (IHRA) Yahudi Düşmanlığı Mevcut Tanımını onaylamasını da takip ediyor" dedi.

Ödeme süreci başladı ve etkilenen 130 yolcunun her birine 21 bin dolar ödenecek; bu da yasal ücretler düşüldüğünde yaklaşık 17 bin 400 dolara denk geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU