Sınır ötesi operasyonlarda terör örgütüyle yaşanan çatışmalarda yaz-kış farkı kalmadı

Teknolojik imkanların gelişmesi, güvenlik güçlerine kışın da operasyon düzenleme imkanı sağlıyor. Pençe operasyonlarıyla sınır ötesine taşınan mücadelede geçmişten farklı kışın da hareketlilik sürüyor

Son yıllarda kış aylarında da terör operasyonlarının durmadığı görülüyor / Fotoğraf: AA

Türkiye, 1984'ten beri PKK'ya karşı aktif mücadele yürütüyor.

Mücadelenin en önemli ayağı ise kırsal alanda yaşanıyor.

Türkiye'nin "terör örgütü" olarak gördüğü yapının eylemleri ilkbahar ve yaz aylarında artış görülürdü.

Bu nedenle güvenlik güçleri genellikle bu dönemde operasyonlar düzenliyordu.

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle ekim sonlarından itibaren karın kimi yerlerde yağmasıyla gerek operasyonlar gerekse saldırılar azalırdı.

Sert doğa koşullarının hareket kabiliyetini kısıtlamasıyla örgüt mensupları "kış üstlenmesi" adını verdikleri daha önce yiyecek, yakıt vb. gibi benzeri maddeleri depoladıkları mağara ve sığınaklara çekilip, bahara kadar sessiz kalırdı.

Zaman zaman bu sığınakları ortaya çıkarmaya yönelik olarak güvenlik güçleri kış operasyonları yapsa bile büyük çaplı terör saldırılarına en azından kırsal alanda daha az rastlanırdı.

Bunlardan dolayı yağan kara da atıf yapılarak bu süreç bölge halkı arasında "beyaz barış" olarak da adlandırıldı.

 

siha.jpg
SİHA'lar terörle mücadelede ciddi etkinlik gösteriyor / Fotoğraf: AA

 

SİHA / İHA teknolojisi yıllardır süren denklemi değiştirdi

Son yıllarda silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve insansız hava araçları (İHA) teknolojisi gelişti.

Bu araçlar terörle mücadele de etkin bir şekilde kullanılır hale geldi.

SİHA ve İHA'ların devreye girmesiyle PKK, Türkiye içindeki alanlarda büyük kayıp verdi.

"Kış üstlenmesi" yapılan alanların bile tespit edilerek vurulmasıyla örgütün yurtiçindeki alanlardaki faaliyetleri neredeyse minimum düzeye indirdi.

 

helikopter.jpg
2019'da başlayan Pençe operasyonu kapsamında askerler üs noktalarına helikopterlerle bırakılıyor / Fotoğraf: AA

 

Pençe operasyonları mücadeleyi sınır ötesine taşıdı

Yine ilki 27 Mayıs 2019'da başlayan Pençe operasyonları serisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak'ta PKK'nın üstlendiği bölgelere girerek buralarda oluşturduğu üslerle geçmişten farklı olarak operasyon bitiminde çekilmek yerine yaz-kış kalmaya başladı.

Bunun sonucunda daha önce olayların yaygın olduğu Şırnak, Hakkari sınır hattında bile saldırılarda ciddi bir azalma görüldü.

Taktikteki değişiklik karşısında uzun süre ciddi şaşkınlık yaşayan PKK da strateji değişikliğine gitti. Örgüt artık 5 kişilik gruplara bölünerek hareket eder hale geldi. 

Örgüt mensupları, "savaş tünelleri" adını verdikleri arazide oluşturdukları farklı giriş-çıkışları olan uzun tünellerle SİHA'lara mümkün olduğu kadar az görüntü vermeye çalışıyor.

PKK geçmişten farklı olarak kalabalık gruplar halinde saldırmak yerine tanksavar füze, keskin nişancı saldırılarına ve fırsat buldukça yine 3-5 kişiden oluşan gruplarla sızma girişimlerine ağırlık veriyor. 

 

 

kışoperasyon1.jpg
Kış operasyonundaki bir asker araziyi gözlemlerken / Fotoğraf: AA

 

Çatışmalar artık kışın da durulmuyor

Bütün bu değişimin en dikkat çeken yanı ise geçmişte kışla birlikte operasyon ve çatışmalarda görülen azalma artık yok.

Pençe operasyonları ile örgütün ana üslenme noktalarına girilmesiyle birlikte terörle mücadele operasyonlarında yaz-kış farkı sona erdi.

Geçen günlerde örgütün Pençe Kilit Operasyonu sahasında peş peşe düzenlediği saldırılarda 8 şehidin verilmesinde de bu durum yaşandı.

 

mithatışık.jpg
Mithat Işık / Fotoğraf: Rudaw

 

"Sınır ötesinin yazı-kışı yok"

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Emekli Albay Mithat Işık terörle mücadelede yeni yöntem ve stratejilerin hayata geçirildiği görüşünde.

Çatışmaların artık sınır ötesine kaydırıldığını hududun öte tarafından yaz-kış farkı bulunmadığını dile getiren Işık, "YPG'ye verilen silahların bir kısmı da PKK'nın eline geçiyor" dedi.

Kış operasyonlarında birliklerin daha sık rotasyona tabi tutulmaları gerektiğini çünkü uzun süre arazide kalmanın dikkat kaybına neden olabildiğini ifade eden Işık, "Örgüt artık kendi varlığını korumaya çalışıyor. ABD'nin YPG'ye verdiği gece görüş dürbünlerden, tanksavar füzelerine kadar her silah PKK'nın elinde de var. Dolayısıyla onlar da saldırmakta zorlanmıyor. Eskisi gibi ellerinde sadece RPG7 yok" diye konuştu.

 

sığınak.jpg
Operasyonda ortaya çıkarılan bir sığınakta bulunan örgüte ait mühimmat / Fotoğraf: AA

 

"Terör örgütleri de teknolojik gelişmelerden faydalanıyor"

Terör olayları üzerine kitap ve araştırmaları olan Tuncer Günay da havaların soğumasına karşın terörle mücadelenin kesintisiz sürme sürecine girdiğini söyledi.

Olayların sürmesindeki nedenlerden birinin YPG desteği sayesinde PKK'nın da artık kış şartlarında saldırıda bulunduğunu vurgulayan Günay, "Tanksavar füze sistemi gibi silahlara sahip oldu örgüt. Kimi yerlerde askerin sahip olduğu kış şartlarına uygun kıyafetlerin örgüt mensuplarının da giydikleri görülüyor. Terör örgütleri de teknolojik gelişmelerden faydalanıyor" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU