Elon Musk yönetimindeki Twitter, Kovid yanlış bilgi politikasını bıraktı

Kural gereği virüs hakkında zararlı ve yanlış bilgiler içeren tweetler kaldırılıyordu

Elon Musk, Twitter'ı devraldığından beri bir dizi politika kararını tersine çevirdi (AFP)

Twitter, Elon Musk yönetiminde bir başka geri adım atarak Kovid yanlış bilgi politikasını bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiye kadar Twitter, virüsün nasıl yayıldığına dair yanlış bilgi paylaşımı gibi hatalı ve zarar verme ihtimali olan gönderileri kaldırıyordu.

Ancak sosyal medya sitesi, politikada yapılan yeni bir güncellemeyle, bunu artık uygulamayacağını duyurdu. Twitter'ın resmi blogunda yayımlanan orijinal politikaya yönelik sessiz bir güncellemede, 23 Kasım itibarıyla bu politikadan vazgeçildiği belirtildi.

Twitter'ın ilk olarak Nisan 2020'de bir blog paylaşımıyla tanımladığı mevcut Kovid yanlış bilgi politikası, o zamandan bu yana bir dizi değişiklikten geçti. O dönemde Twitter bunun, insanların başkalarıyla bağlantı kurmasını ve güvenilir güncellemeler bulmasını sağlarken, yanıltıcı bilgileri platformdan uzak tutmanın bir yolu olarak tasarlandığını açıklamıştı.

Bu politika, yetkililer ve uzmanlardan gelen güncellemeleri bulmak için sitede özel bir bölüm de dahil bir dizi başka güncellemeyle birlikte tanıtılmıştı.

Politikanın ana kısmı, Twitter'ın zararlı yanlış bilgi içeren gönderileri kaldırmasına izin vermesiydi. Bir hesap bu tür paylaşımları tekrar tekrar yaparsa, hesap tamamen askıya da alınabiliyordu.

Bu tür potansiyel sorunlu paylaşımlar üç ölçüt kullanılarak değerlendiriliyordu. Görüşten ziyade gerçeklik iddiası olması, açıkça yanlış bir iddiada bulunması ve bunu, insanların inanması halinde zararlı olacak şekilde yapması gerekiyordu.

Bazı gönderilere de yanıltıcı olsa bile insanların inanması halinde zarar verme ihtimali daha düşükse özel bir etiket veya uyarı veriliyordu. Ayrıca bu tür gönderiler daha az görünür hale getiriliyordu.

Musk'ın kendisi de Twitter'da koronavirüsle ilgili paylaşımları nedeniyle eleştirilmiş olsa da kurallar kapsamında kınandığı düşünülmüyor.

Örneğin pandeminin başlarında, koronavirüsle ilgili paniğin "aptalca" olduğunu söylemiş ve çocukların virüsü kapamayacağını öne sürmüştü.

Martta, sokağa çıkma yasaklarının ortasında, "Çocukların temelde bağışıklığı var fakat mevcut rahatsızlıkları olan yaşlılar savunmasız. Çocuklar ve büyükanneyle büyükbabalar arasında yakın temasın bulunduğu aile toplantıları muhtemelen en riskli olanı" diye yazmıştı.

Twitter o dönemde bu tür tweetlere "genel bağlam ve sonuç" açısından baktığını ve Musk'ın kurallarını ihlal etmediği sonucuna vardığını belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU