HDP Eş Genel Başkanı Sancar: İki seçeneğe mahkum olmadığımızı herkes çok iyi biliyor

Sancar, “Bu iktidar seçimlere giderken pek çok manevra yapacak. Bizler bunu aylardır dile getiriyoruz. Kaos planları da yapacaklardır” dedi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın partisinin Ağrı 4’üncü Olağan İl Kongresi’ne katıldı.

Türkiye’nin zor bir dönemeçten geçtiğini söyleyen Sancar, “2023’ün en geç haziran ayında seçimler yapılacak ve bu seçimler Türkiye tarihinin en önemli seçimi olacak. Biz de bunun farkındayız. Evet, seçimler siyasal mücadelenin önemli bir parçasıdır ama toplumsal mücadeleyi görmeden sadece seçimlere bakarak başarıya ulaşabileceğimizi elbette düşünmüyoruz. Lakin bu seçimler farklı. Bu seçimler gerçekten de toplumsal mücadele ile siyasal mücadelenin en sıkı bir biçimde iç içe geçtiği bir dönemeçte. O nedenle her gün seçimleri konuşuyoruz. Bu iktidar seçimlere giderken pek çok manevra yapacak. Bizler bunu aylardır dile getiriyoruz. Kaos planları da yapacaklardır. En azından bu iktidarın içindeki belirli odaklar yapacaktır. Devletin içindeki belirli güçler, kaos planlarıyla seçim sürecini ve siyaseti de dizayn etmeyi mutlaka planlıyorlardır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sancar şunları söyledi:  

Öncelikle orada hayatını kaybeden bütün insanlara Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyorum. Yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Bu tür olaylara yönelik tavrımız nettir, ikirciksizdir. Bizler bu saldırıyı vahşet olarak tanımlıyoruz, insanlığa karşı suç olarak görüyoruz. Her zaman da tutumumuz böyle olmuştur. Şimdi de böyledir, gelecekte de böyle olacaktır.

Bu katliamdan kim fayda umuyorsa, ona karşı mücadelede tavizsiz olacağız. Patlama olduğu andan itibaren bu iktidarın yaptıklarını da hepimiz görüyoruz. Önce karartma uyguladılar, sansürü devreye soktular. İnternette bant daraltma yöntemiyle gerçeğin halka ulaşmasını engellemeye çalıştılar. Neden, neyi gizlemeye çalışıyorsunuz? İlk andan itibaren gizlemeye çalıştılar. Sonra da ortalığı bulandırmak için sürekli yeni senaryolar ortaya attılar.

Biz bu yöntemi de tanıyoruz, biliyoruz. Bütün bu yapılanlar suçluluk telaşının birer delilidir. En başta, İçişleri Bakanı demeyeceğim kendisine, Suç İşleri Bakanı’nın ortalığı bulandırma çabası bir suçlunun telaşı, bir hesap verme paniğinin yansımasıdır.

HDP’ye yönelik suçlama kampanyası başlatıldığını savunan Sancar, “Kara propaganda başını aldı gidiyor ama buna kimseyi inandıramıyorlar. Çünkü sürekli yalan üzerine yalan söylüyorlar. Bizler ülkede bu karanlık oyunların hangi merkezlerde ve kimler eliyle gerçekleştirildiğini Suruç’tan, Diyarbakır mitingimize yapılan saldırılardan, Ankara Gar Katliamından, Reyhanlı’dan biliyoruz” dedi.

TBMM’de İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken yaşanan tartışmaları hatırlatan Sancar şöyle konuştu:

Dün bütçe görüşmelerinde Suç İşleri Bakanını gördünüz. Her gün çete lideriyle boy boy fotoğrafları çıkan, uyuşturucu baronlarıyla ilişkisi açığa çıkan bu zat tutup milletvekillerini tehdit ediyor; ağzından küfürler, tehditler, şantajlar dökülüyor. Ama nafile, dün de arkadaşlarımız Meclis’te yüzüne karşı söylediler. Bu suçlar hesapsız kalmayacak. Her türlü kirli ilişkiye giren, bu ülkenin insanlarının geleceğini karartacak oyunların içinde olan Suç İşleri Bakanı hesap vereceğini biliyor.

“ İki seçeneğe neden mahkum olmadığımızı herkes çok iyi biliyor” diyen Sancar, “Önümüzde büyük bir imkan var. Yeni bir başlangıç yapmak ve demokratik dönüşüm sağlamak için, özgürlük için, emekten yana bir ekonomik düzen için, barış için önemli bir imkan var önümüzde. Bu imkanları küçük hesaplarla ve restorasyoncu arayışlarla heba etmeyin. Çağrımız bütün muhalefete ve toplumsal demokratik güçleredir. Ama alternatifsiz değiliz. Bizler varız; ülkenin bu zor dönemecinden demokrasiye, demokratik cumhuriyete giden yolu açacak birikime, kadrolara, geleneğe, akla sahip olan HDP var. Siz varsınız, ittifaklarımız var. Emek ve Özgürlük İttifakı büyüyecek. Bütün ezilenleri, sömürülenleri, dışlananları, yok sayılanları kapsayacak şekilde büyütme kararlılığındayız. Kürt sorununda demokratik çözüm, Türkiye’nin tamamına demokratik cumhuriyet, hedef budur" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU