Robot köpekler evrim geçiriyor: İki ayak üzerinde durmayı öğrendiler

"İki farklı dünyanın avantajlarından yararlanıyoruz"

Robot köpekler, doğal afetlerde veya diğer acil durumlarda kurtarma görevlerini üstlenebilir (Living Machines / YouTube)

Dört ayaklı robot köpekler, ABD'li ve Çinli bilim insanlarının yeni çalışması sayesinde evrim geçiriyor.

Worcester Politeknik Enstitüsü'nden ve Çin'deki Şanghay Teknik Üniversitesi'nden araştırmacılar, robot köpek tasarımını değiştirerek, makinelerin iki arka ayağına katlanabilir destek çubukları yerleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu tasarımı geliştirerek, 4 ayaklı robotların ihtiyaç duyulduğunda iki ayaklı makinelere dönüşmesini sağlamak istiyor.

Üç boyutlu yazıcıda üretilen destek çubukları, robotların arka ayaklarına takılıyor. Robot iki ayak üzerinde doğrulduğunda bu çubuklar öne doğru otomatik açılıyor ve robotun dengede durabilmesine olanak tanıyor.

İlk deneme sırasında kaydedilen videoda, küçük bir robot köpeğin iki arka ayağı üzerinde doğrulduğu ve titrek de olsa ilk adımlarını atabildiği görülüyor.
 


İki ayaklı robotlar, uzun boyları sayesinde yüksekteki hedeflere ulaşmada daha başarılı. Ayrıca daha kolay tırmanabiliyorlar.

Dört ayaklı robotların avantajı da daha dengeli durmaları ve daha hızlı hareket edebilmeleri.

Araştırma ekibi robotlar üzerinde minimum değişiklikler yaparak iki türün olanaklarından da yararlanmayı amaçlıyor.

Worcester Politeknik Enstitüsü'nden Andre Rosendo, "İki ayaklı robotlar genellikle daha dinamik ve uyarlanabilir şekilde hareket edebilir. Bu serbestlik derecesine sahipler" diye konuştu.

"Ancak biz, bu iki farklı dünyanın avantajlarından yararlanmak için mod değiştiren yeni bir boyuta odaklanıyoruz" diyen araştırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dört ayaklılarının stabilite ve hız yeteneğinden, iki ayakların da uyarlanabilirliğinden ve yükseğe erişme avantajından yararlanıyoruz.

 

Independent Türkçe, Futurism, Spectrum IEEE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU