AK Parti için "Uyuşturucu raporu" hazırlayan Nasıranlı: Göstermelik birkaç adım atıldı

AK Parti’deyken uyuşturucu raporu hazırlayan avukat Cevdet Nasıranlı "İçişleri Bakanlığı açıklama yapıyor ‘Haftada 5 bin torbacı yakalıyoruz’ diyor. Bugün eğer siz bunu diyorsanız bu çalışmaların hiçbirini yapmamışsınız demektir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

AK Parti’nin 2012 yılında Diyarbakır merkezli uyuşturucuyla mücadele raporu hazırlattığı avukat Cevdet Nasıranlı, bu dönem yaptıkları çağrıların karşılık bulmadığını söyledi. Ocak 2022’de AK Parti’den CHP’ye geçen, CHP Doğu Masası Danışma Kurulu Üyesi olan Nasıranlı, “Bugünkü tablo o gün atılmayan adımların eseri” dedi.

"Göstermelik birkaç adım atıldı"

2012 yılında, o dönem AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı olan avukat Cevdet Nasıranlı’nın öncülüğünde kent genelini kapsayan "Uyuşturucu ile Mücadele" raporu hazırlandı. Daha sonraki süreçte AK Parti’nin bu alanda ilan ettiği uyuşturucuyla mücadele programının ilk araştırması olan bu raporun hazırlanma sürecinde komisyon başkanı Nasıranlı olurken, çok sayıda akademisyen ve dernek temsilcisi de rapora katkı sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; adliyelerde küçük yaştaki çocukların uyuşturucu kullanımı nedeniyle denetimli serbestliğe tabi tutulduğunu görmesinin ardından araştırmalarına başladığını, AK Parti Genel Merkezi’ne durumu ilettiğini ve bu konu hakkında bir çalışma başlattıklarını belirten Nasıranlı, bu dönem yaptıkları saha çalışmalarıyla çocukların madde kullanımına başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü tespit ettiklerini ifade ederek bu dönemi şu sözlerle anlattı:

Bu çalışma kapsamında saha ve anket çalışması yaptık. 17 kamu kurum ve kuruluşundan veriler topladık. Hatta jandarma ve polisin kırsal ve merkezdeki alışverişinde bir kopukluk olduğunu gördük buna da vurgu yaptık. Bunun gibi işleyişle ilgili bir sürü hatayı gözler önüne serdik. Beş bakanlığın ortak çalışması gereken bir çalışma sistemi olması gerektiğini ve bunun bir eylem planı halinde bütün Türkiye’ye uygulanması gerektiğini ifade ettik. Bu raporun ardından Başbakanlık düzeyinde komisyon oluşturuldu ve bizim raporumuzun üzerine eylem planı hazırlandı. Fakat sonrasında göstermelik birkaç adım atıldı ancak sonuca yönelik bir çalışma yürütülmedi.

"Birilerinin uyuşturucuyla ülkemizi bataklık haline getirmek istediğini o dönem gördük"

Diyarbakır genelinde hazırladıkları rapor kapsamında çocukları uyuşturucu ile ilişkilenmiş ailelerle birebir görüşmeler yaptıklarını, 12 yaşında uyuşturucu bağımlısı olan çocukların annelerinden yaşadıklarını dinlediklerini belirten Nasıranlı, “Birilerinin uyuşturucuyla ülkemizi bataklık haline getirmek istediğini o dönem gördük” dedi.

Hazırladıkları raporun AK Parti yönetimi tarafından “tam anlamıyla” uygulamaya konulmadığını, oluşturulan komisyonun sağlıklı çalışmadığını, bunun üzerine İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte “gençlerin uyuşturucudan uzak durmaları için” spor kulübü projesi yürüttüklerini söyleyen Nasıranlı, “Bu konuyu Türkiye geneli bir eylem planı haline getirmek ve sistematik bir çalışma yürütmeyi amaçladık. Hayalimiz çok büyüktü fakat böyle olmadı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

İçişleri Bakanlığı açıklama yapıyor ‘Haftada 5 bin torbacı yakalıyoruz’ diyor. Bugün eğer siz bunu diyorsanız bu çalışmaların hiçbirini yapmamışsınız demektir. Bugünkü tablo o gün atılmayan adımların eseri. Çocuklar için o gün önlemler alabilseydik, yol haritaları ve çalışmalar doğru yürütülmüş olsaydı Türkiye bugün uyuşturucu ile mücadele noktasında bambaşka bir noktada olacaktı. Ama maalesef hiçbir şey dikkate alınmadı. Bizim bu önlemlerimiz 10 yıl önce yaptığımız uyarılar. O zaman uyuşturucu kullanım yaşı 11 iken şimdi 8’e indi. 10 yıl önce hazırladığımız rapor uygulanmış olsaydı Türkiye bugün bu halde olmazdı. Bugün bu konuları konuşmamış olurduk. Göz boyadılar. O zaman ‘torbacı’ dediğimiz kişiler bu kadar yoğun değilken, bugün Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun da açıkladığı gibi, uluslararası uyuşturucu baronları Türkiye’de cirit atar hale geldi.

"CHP’ye geçtikten sonra koruma kararımız kaldırıldı"

Ocak 2022’de AK Parti’den CHP’ye geçen Nasıranlı’nın, 2017’den itibaren Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanan koruma kararı iptal edilmişti. Uyuşturucu raporunu kaleme almalarının ardından uyuşturucu baronlarının hedefi haline geldiğini, ölüm tehdidi aldığını ve bu gerekçe ile kendisine yakın koruma tahsis edildiğini belirten Nasıranlı, “AK Parti’den ayrılıp, CHP’ye geçtikten sonra dosya açık olmasına rağmen koruma kararımız kaldırıldı. Eğer benim kendi toplumuma bir faydam olacaksa, bunun bedeli benim hayatım olacaksa benim için önemli değil. Biz bunların hepsini göze alarak bu çalışmaları yaptık. Bizim gençlerimiz ölüyor. Biz bu yola girerken toplumumuza fayda sağlama noktasında girdik. Şimdi de üstüne gitmeye devam ediyoruz. Genel başkanımız çok kararlı” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır özelinde bugün uyuşturucu konusundaki tabloyu yeni bir saha çalışması yapmadığı için aktaramayacağını belirterek, “Daha mı iyiyiz daha mı kötüyüz diyebilecek hiçbir durum yok. Kullanım yaşı bu kadar düşmüşse veriler ortada” ifadelerini kaydeden Nasıranlı şöyle devam etti:

Eğer bugün İçişleri Bakanı çıkıp ‘haftada beş bin torbacıyı yakalıyoruz’ diyebiliyorsa tüm Türkiye’de durum aynıdır. Uyuşturucu Türkiye’nin geçiş güzergahında ve daha ciddi çalışmalar yapılmalı. Gençlerimiz çok büyük vurgun yiyor.     

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU