İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD çocuk gibi davranıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Dışişleri Bakanlığı ABD’li yetkililerin Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e yaptırım uygulamasını eleştirdi

Cevad Zarif / Fotoğraf: AP

İran resmi haber ajansı IRNA’da yer alan habere göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, ABD’lilerin Zarif’in mantığından ve müzakere becerilerinden çok korktuğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin Cevad Zarif’e yaptırım uygulama kararının, Washington’un ona olan korkusunu gösterdiğini söyledi.

Ruhani: Çocuk gibi davranıyorlar

Ruhani yaptığı konuşmada, “Dışişleri Bakanımızın röportajlarından korkuyorlar” diyerek, Zarif’in New York'a yaptığı son ziyarette dış medyaya verdiği röportajı işaret etti.

Ruhani “Şimdi bir çocuk gibi davranıyorlar. Belki çocukça yaptırımlarından daha iyi bir yolları yoktur” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, Cevad Zarif’in yaptırım listesine eklendiği ifade edilirken, yaptırımlar kapsamında varsa ABD'deki ya da ABD tüzel kişilikleri tarafından kontrol edilen varlıklarının dondurulacağı belirtildi.

Zarif, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Avrupalı ​​ortakları ABD yaptırımlarından korumak için harekete geçmediği sürece İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini daha da azaltacağını söyledi.

Zarif, “Mevcut şartlar altında ve Avrupalılar harekete geçmedikçe, taahhütlerin azaltılması konusunda bir sonraki adıma geçeceğiz” diyerek, Avrupalı ortaklarının İran’ın petrol satması ve gelir elde etmesini güvence altına alması gerektiğini işaret etti.

İran, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini aşamalı olarak azaltacağını ve Avrupalıların İran ekonomisini ABD yaptırımlarından koruması için bir yol bulmaması durumunda anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU