Annesinin cesedinin ABD ordusuna satıldığını ve sandalyeye bağlanarak patlatıldığını öğrenen adam: Aptal gibi hissettim

Tıbbi kullanım için annesinin cesedini bağışlayan Jim Stauffer cesedin patlama testi için orduya verildiğini öğrendi

(Reuters)

Yaşlı annesinin cesedi ABD ordusuna gizlice satılan ve "patlama testinde" havaya uçurulan adam annesinin başına gelenleri öğrendikten sonra asla kendine gelemediğini söyledi.

Arizona, Phoenix'ten Jim Stauffer 2013 yılında Alzheimer hastalığından kaybettiği annesi Doris'in cesedini tıbbi araştırma için bağışlamıştı.

Ancak 74 yaşındaki kadının cesedi sandalyeye bağlanıp altında bir bombanın patlatıldığı askeriyeye verildi.

An itibariyle Stauffer, sevdiklerine ne olacağı konusunda insanları sistematik olarak yanlış yönlendirdiği söylenen Phoenix'teki Biyolojik Kaynaklar Merkezi'ne (BRC) dava açan 33 kişiden biri.

Stauffer, “Aptal gibi hissediyorum” dedi ve şu ifadeleri ekledi:

Çünkü ben çabuk güvenen bir insan değilim, ama bu durumda -ki ne olup bittiğine dair hiçbir fikriniz yok- güveniyorsunuz. Bu güven onların beslendiği şey.

Stauffer, patlamalarla ilgili deneyleri reddeden evrakları da imzaladığını belirterek, “Bütün bunlar için 'hayır' kutusunu işaretledik” dedi.

Arizona’nın ABC15 adlı haber kanalına konuşan Stauffer, “Bunu aşmamı sağlayacak bir yol göremiyorum. Anımsadığım her hatırada, baktığım her fotoğrafta, hemen burada yanı başımda gerçekleşen bu çirkin olay gözlerimin içine bakıyor” dedi.

 

reuters.jpg
(Reuters)

 

BRC aleyhindeki yasal işlem haberi daha geçen hafta Amerika'yı şok etmişti. Mahkeme dökümanlarında FBI ajanlarının merkeze 2014'te düzenledikleri baskında kafa, kol ve bacaklarla dolu kovalar bulduğu ortaya çıkmıştı.

İstiflenmiş erkek cinsel organları buzdolabında saklanırken farklı insanların vücut kısımları da birbirine dikilmişti. Cesetlerin şerit testerelerle parçalandığı söylenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stauffer, annesinin başına gelenleri Reuters haber ajansının 2016 tarihli bir araştırmasında merkezin Pentagon onaylı deneyler için izinsiz bir şekilde kadavra temin ettiğini ortaya çıkarmasıyla öğrenmişti.

Askeri kayıtlar akrabalarının bilgisi olmaksızın en az 20 kadavranın daha bomba kurbanlarına tam olarak ne olduğuna dair fikir edinmek için yapılan patlama testlerinde kullanıldığını gösteriyor. BRC'nin her birini 5 bin 893 dolara (yaklaşık 32 bin TL) sattığı öğrenildi.

 

reuters1.jpg
(Reuters)

 

Merkezin sahibi Stephen Gore, 2015 yılında yasadışı bir girişim yürütmekten suçlu bulunup şartlı tahliye edilmişti. Yeni davada onun adı da geçiyordu.

Stauffer, “Aileleri umursamıyordu, insanları umursamıyordu, anıları da umursamıyordu” dedi.

Kişisel finansal yıkımında küçücük bir pay sahibi olabildiysem de umrumda değil.

Onay formlarını hiçbir zaman almamış olsalar da, askeri yetkililer 2016 yılında BRC'nin cesetlerin bu tür deneylerde kullanılmasına ailelerinin izni olduğuna dair güvence verdiğini söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU