Elektrik zammından 30 gün sonra doğal gaza da zam

Temmuz başından bu yana yüzde 15 zamlı kesilen elektrik faturalarına, 1 Ağustos itibariyle yüzde 14,97 zam uygulanacak doğal gaz faturaları da ekleniyor

Fotoğraf: AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz fiyatlarına yüzde 13,73 ila yüzde 14,97 oranında zam yapıldığını açıkladı. 

EPDK'dan yapılan açıklamaya göre yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketim yapan konutlar için doğal gaz satış fiyatlarında ortalama yüzde 14,97 oranında artışa gidildi. 

Yıllık 300 bin metreküp ve üzerinde tüketim yapan sanayi bölgeleri için ise zam oranı yüzde 13,73 oranında oldu. 

Yeni fiyatlar, 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EPDK’dan haziran sonunda yapılan açıklamada, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 zam yapıldığı duyurulmuştu. Söz konusu fiyat artışı, bireysel tüketici, sanayiciler ve ticarethaneler için aynı oranda belirlenmişti. 

Independent Türkçe'nin EPDK'dan konuyla ilgili ulaştığı yetkililer, dövizdeki hareketliliğin yanı sıra elektrik alım fiyatlarındaki değişiklik de maliyetlerin zam kararında etkili olduğunu söylemişti. 

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ise elektrik enerjisi hammaddeleri girdilerinin yüzde 50’sinin ithal olduğunu belirtmiş, kur farkından ve enflasyondan doğan maliyetin faturalara yansıtıldığını aktarmıştı. 

EMO Başkanı İpek, sektördeki 21 elektrik dağıtım şirketinin 60 milyar dolara varan borcunun yapılandırılması için Bakanlık’ın bankalarla görüştüğünü söylemişti. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU