Anket gurusu: AB referandumu Brexit sorununu çözemedi

AB'ye yeniden katılmak isteyenlerin sayısı son bir yıldır sürekli artarken, partiler sessizliğini koruyor

(AP)

Anket gurusu Sör John Curtice son bir yıldaki anket bulgularının, 2016 Brexit referandumunun Brexit tartışmasına "kalıcı çözüm" getiremediğine işaret ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Curtice'in yorumları, Birleşik Krallık'ta (BK) Avrupa konusundaki bölünmenin devam etme ihtimalini gündeme getirirken sorunun gelecekteki seçimlere yön verme, hatta başka bir referanduma yol açma olasılığı da ortaya çıkıyor.

Profesör Curtice, Westminster'da yaptığı açıklamada İskoçya Ulusal Partisi (SNP) hariç BK'nin önde gelen siyasi partileri Brexit meselesini en azından 2024 seçimleri sonrasına kadar geri plana atmış olsa da anketlerin halkın tartışmayı bitmiş saymadığını gösterdiğini söyledi.

Küçük çoğunlukların Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmayı tercih ettiği 2021 yazındaki kısa dönemin ardından, yeniden katılmaya verilen destek istikrarlı bir şekilde artıyor ve son anketler Brexit'ten geri dönmek isteyenlerin yüzde 57'ye karşı yüzde 43'le çoğunluk olduğunu gösteriyor.

Profesör Curtice, "YouGov'un 'Geriye dönüp baktığınızda Brexit'in doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu düşünüyorsunuz?' sorusuna bakarsanız giderek daha fazla kişi bunun yanlış bir karar olduğunu söylüyor" dedi.

Gerçek şu ki Brexit muhtemelen şu anda, Haziran 2016'dan beri herhangi bir anda olduğundan daha az popüler.

Prof. Curtice, en azından 2023'e kadar uzanan süre boyunca daha fazla anket yapılana kadar halkın tutumunda kesin bir değişiklik olup olmadığı konusunda "temkinli" kalacağını söyledi.

Fakat Prof. Curtice şöyle ekledi:

Faydası olur mu bilmem ama benim kişisel görüşüm, şu anda 2016 referandumu bu tartışmanın kalıcı çözümü olduğunu kanıtlamada 1975 referandumu kadar başarısız olacak gibi görünüyor.

Biz sadece, ülke olarak, bu konuda ikiye bölünmüş durumdayız. Ve görünen o ki bir süre de böyle olmaya devam edeceğiz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU