Gergedanların boynuzu kısaldı: Kaçak avcılar mı suçlu?

"Sonuçların bu kadar açık olmasına çok şaşırdık"

Boynuz kısalmasının gergedanlara etkisi bilinmiyor. Araştırmacı Oscar Wilson, "Gergedanlar boynuzlarını kullanır. Bu yüzden onları kaybetmek muhtemelen iyi olmayacak" dedi (Reuters)

Zoologlar, gergedan boynuzlarının geçen yüzyıl içinde kısaldığını tespit etti. Yapılan araştırma, gergedanların ortalama boynuz uzunluğunun yüzde 10 kısaldığını ortaya koydu.

Gergedan boynuzu, geleneksel Asya tıbbında kullanıldığı için çok değerli. Ayrıca dekorasyon amacıyla oymacılıkta da kullanılıyor. Çin ve Vietnam başta olmak üzere Asya ülkelerinde boynuzlara olan yüksek talep yüzünden 2013'le 2017 arasında bin gergedanın öldürüldüğü düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar boynuzdaki kısalmanın, daha uzun boynuzlu hayvanların hedef alınmasının sonucu olabileceğini belirtti.

Araştırma için, Hollanda'daki Rhino Resource Center'da yer alan, 1886-2018'de çekilmiş 80 boynuz fotoğrafı incelendi. Analiz, gergedanların boynuz boyutunun, vücut uzunluğuna göre zamanla küçüldüğünü gösterdi.

People and Nature adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgulara göre vücuduna göre en uzun boynuza sahip türler, siyah ve beyaz gergedanlar. Sumatra gergedanıysa en kısa boynuzlara sahip.

Fotoğrafları incelenen gergedanlardan 65'inin hayvanat bahçesinde ya da gözetim altında yaşıyordu. Araştırmanın başyazarı Oscar Wilson, bunların çoğunun ya yaban hayatından geldiğini ya da yaban hayatında yaşamış hayvanlardan doğduğunu söyledi. Bu, boynuzdaki kısalmanın muhtemelen hayvanların doğal ortamlarında karşı karşıya kaldığı seçilim baskısını gösteriyor.

Araştırma makalesinde de şu ifadelere yer verildi:

Avlarda daha büyük boynuzlu ya da dişleri olan bireylerin tercih edilmesi, daha küçük yapılara sahip bireylerin hayatta kalmasına, daha fazla üremesine ve bu özelliklerin gelecek nesillere aktarılmasına yol açtı. Böylece evrimsel değişime neden oldu.

Uzmanlar, yaban hayatındaki gergedanlarda aynı durumun görülüp görülmediğini belirlemek için çalışıyor.

Wilson "Sonuçların bu kadar açık olmasına çok şaşırdık" dedi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, i newspaper

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU