İngiliz komutan: İran kararlılığımızı test etmeye çalışıyor

İngiliz bandralı gemilere Hürmüz Boğazı boyunca eşlik eden İngiliz HMS Montrose savaş gemisinin Komutanı William King, İran’ın Kraliyet Donanması'nın kararlılığını test ettiğini söyledi

İngiliz HMS Montrose savaş gemisi / Fotoğraf (Arşiv)

İngiliz Komutan William King, İran kuvvetleriyle, 27 gün boyunca çoğunlukla "karşılıklı uyarılar" olmak üzere telsizden 85 kez temas kurduklarını dile getirdi.

King, İran ile temasın profesyonel olarak kaldığını söyleyerek, “Denizciler arasında saygı oluşmuş gibi görünüyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

King, BBC radyosuna verdiği demeçte, “İranlılar kararlılığımızı test etmeye istekli görünüyor. Uluslararası sularda tamamen yasal olarak bulunsak da varlığımızın yasal olmadığını iddia edecekler. Hangi uyarı seviyelerine yükseldiğimizi test etmek için gemilerini bize doğru hızla yönlendirebilirler” yorumunda bulundu.

İngiliz Kraliyet Donanması, Suriye'ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4 Temmuz'da Cebelitarık’ta İran’a ait Grace 1 petrol tankerine el koydu.

Ancak Körfez'deki İngiliz savaş gemisinin varlığına rağmen İran’da misillemede bulunarak, 19 Temmuz'da Hürmüz Boğazı’nı geçen İngiliz bandralı Stena Empero petrol tankerini alıkoydu.

İngiltere, İran'ın karşılıklı olarak alıkonan petrol tankerlerini takas etme önerisini reddetti ve Hürmüz Boğazı'nda güvenliğinin sağlanması için Avrupa liderliğinde deniz koruma misyonu kurulmasını teklif etti.

HMS Montrose, önceden planlanmış bakım ve mürettebat değişimi için bu hafta limana geri dönecek ve onun yerini pazar günü bölgeye giden destroyer HMS Duncan alacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU