Beşiktaş'ta kötü gidiş sürüyor, son 6 maçta bir kez kazandı... "Bu takımın Sergen Yalçın'a ihtiyacı var"

Son 6 maçtan tek galibiyetle ayrılan Beşiktaş'ta Valerien Ismael'in geleceği tartışılıyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'taki problemi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Valerien Ismael'in takımdaki geleceği tartışılıyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 11. hafta kapanış maçı Beşiktaş ile Hatayspor'u karşı karşıya getirdi.

Müsabakanın ilk dakikası dolmadan Wout Weghorst ile 1-0 öne geçen siyah-beyazlılar, uzatma dakikalarında yediği golle sahadan 2-1'lik yenilgiyle ayrıldı.

Beşiktaş, sahadan yenilgiyle ayrılarak son 6 haftada 12 puan kaybetti. 

Müsabakanın ardından Beşiktaşlı taraftarlar teknik direktör Valerien Ismael'i istifaya davet ederken siyah-beyazlı kulübün eski teknik direktörü Sergen Yalçın'ın göreve getirilmesini istedi.

Beşiktaş Teknik Direktörü Valerien Ismael'e tepki sadece tribünlerle sınırlı değil.

Spor kamuoyunda da Fransız antrenörün görevine devam etmemesi gerektiği konuşuluyor.

 

Valerien Ismael-AA.jpg
Valerien Ismael / Fotoğraf: AA

 

"Bazı oyuncularımızın Beşiktaş'ta oynadığının farkında olması gerekir"

Ismael ise maç sonu düzenlenen basın toplantısındaki ifadeleriyle bazı oyunculara da suçlamalarda bulundu.

Valerien Ismael, yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
 

Sorumluluk alıyorum ama bazı oyuncularımızın da Beşiktaş'ta oynadığının farkında olması gerekiyor. Şok edici, beklemediğimiz bir durum yaşandı. Yine söylüyorum, bazı oyuncuların Beşiktaş'ta oynamanın ne olduğunu anlaması gerekiyor. Herkesin sorumluluk alması lazım, ben de kendime düşen sorumluluğu alıyorum. Futbolcunun görevi saha içidir. Saha içindeki performansın karşılığının, Beşiktaş'ta oynamak olduğunun farkına varılmalı.


"Ismael'in bir kurgusu, prensibi, felsefesi yok" 

Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ta yaşanan düşüşü, sorunun teknik direktörde mi yoksa oyuncularda mı olduğu sorununu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Beşiktaş'ın sezon başından bu yana oyunun belirli bölümlerinde etkili olmasını ve sonrasında takımda yaşanan düşüşün olduğunu belirten Gülhan, "Ismael'in bir kurgusu, prensipleri, bir felsefesi yok. Oyuncular üzerinden belirli dizilişlerle sahaya çıkıyor" dedi. 

Maç içerisinde olabilecekleri öngörmenin çok zor olduğunu ve bu nedenle Beşiktaş'ın oyundan düştüğünü savunan Gülhan, "Prensip, felsefe, sistematik kurguyla çıktığın zaman en azından inisiyatif elinde olur ve maçı yönlendirmeyle ilgili hamlelerin artar. Ismael'in böyle bir taktiksel bütünlüğü olmadığı için var olan olgularla saha içini işi yönetmeye çalışıyor. Orada da sorun ortaya çıkıyor" diye konuştu.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Krizi kendi yarattığı için yönetemiyor da"

Valerien Ismael'in 'kriz yaratma' özelliği olduğunu düşünen Gülhan, düşüncesini şöyle aktardı:
 

Kriz yönetmeyi bırakın kriz yaratma özelliği var. O krizi de kendi yarattığı için dolayısıyla yönetemiyor da... Böylelikle takımdaki o kaotik, anlık değişimlere müdahale edemiyor. Müdahale edemediği için de oyun bir anda kopuyor.

Beşiktaş profesyonel oyunculardan kurulu bir takım. Her maçı kazanmak ister. Beşiktaş'ın taşıdığı armanın büyüklüğü de var ama iş belirli bir noktaya geldiği zaman burada çözüm üretilemiyor ve oyundan düşmeler başlıyor.

Böylelikle 'oyuna müdahale edeceğim' diye de olması gerekenden farklı davranıp değişikliklerde ve zamanlamalarda da hata yaparak işi daha da çıkmaz noktaya sokuyor.

 

Hatay-BJK-AA (2).jpeg
Valerien Ismael yönetimindeki Beşiktaş, bu sezon çıktığı lig maçlarında 14 puan kaybetti / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş'ın sorunu ayrıntılar, hiçbir ayrıntıya çalışılmamış"

Beşiktaş'taki en büyük sorunun ayrıntılar olduğuna dikkat çeken Gülhan, "Kadroya baktığında Vida'nın yerine çok tecrübeli bir stoper gelmedi. Ve orada dünkü maçta da göründüğü gibi Tayyip'in yaptığı büyük bir hatayla gol yedi. Bir stoper hiçbir zaman şut atacak bir oyuncunun önünde arkasını dönmez. Muhakkak cepheden çıkar ve atlar önüne. Korunmayla ilgili bir kaygı taşımaz. Bunların hepsi çalışmayla olabilecek şeyler. Hocanın bu ayrıntıları bulmalı. Beşiktaş'ın sorunu ayrıntılar. Hiçbir ayrıntı üzerinde çalışmamış. Bireysel, taktiksel ne varsa hiçbir ayrıntı çalışmamış" ifadelerini kullandı. 

Beşiktaş'ın savunma, orta saha ve hücum hatlarında da kopukluklar yaşandığını dile getiren Gülhan, "Orta üçlüye, forvete baktığında hepsi kopuk kopuk oynuyor. Sanki birbirleriyle ilk defa oynarmış gibiler. Bunların hepsi tamamen Ismael'in donanımlarından ve çalışma yöntemlerinin eksikliklerinden kaynaklı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Hatay-BJK-AA (1).jpeg
Hatayspor karşısında Beşiktaş, 31. saniyede 1-0 öne geçti / Fotoğraf: AA

 

"Hocaya karşı bir hareket yaptıklarına inanmıyorum"

Valerien Ismael'in maç sonu yayıncı kuruluşa oyuncuları hedef gösteren demecine de değinen Gülhan, şöyle konuştu:
 

Ismael bence orada biraz Cenk'le Umut'a mesaj verdi. Galiba oynamadıklarından dolayı bir problem yaşıyor. Büyük ihtimalle öyle bir mesaj vermeye çalıştı. Ben oyuncuların hocaya karşı bir hareket yaptıklarına inanmıyorum.

Ismael, Jesus'un yaptığını yapamadı, orada hatası var. Jesus, 25 oyuncuyu performans olarak aynı seviyede tuttu. Ve rotasyonu çok iyi kullanıyor. Hiçbirinin performansı düşmüyor. O da bir donanım sorunu ve o da bir felsefe ve prensip meselesi.


"Burada en son suçlanması gereken kişi Ismael'dir"

"Beşiktaş'ın takımını Valerien Ismael yönetmiyor" diyen Gülhan, gerekçesini şöyle açıkladı:
 

Beşiktaş takımını Passolig'den gelen Ceyhun Bey'le Ahmet Nur Çebi yönetiyor. Kimsenin dikkatini çekmedi ancak yardımcı hocanın kulağında bluetooth kulaklık var. Yedek kulübesinde yardımcının kulağında bluetooth varsa Ismael'le görüşmüyor herhalde. Demek ki dışarıdan biriyle görüşüyor. Demek ki dışarıdan direktif alıyor. Ismael geldiğinde üçlü defans oynatıyordu. Sonra başkan istemedi dörtlüye döndü. Oyuncu tercihlerine baktığın zaman müdahaleleri görüyorsun. Dele Alli uçaktan indi 11 oynamaya başladı! Bunu söylediğim zaman beni de eleştirdiler. Geleceği nokta buydu. Şimdi böyle yaptığın zaman Beşiktaş'ın maç kazanması çok zor. Ismael inisiyatifi Ceyhun Bey'e ve başkana bırakmış. Burada en son suçlanması gereken kişi Valerien Ismael'dir. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu takımın Sergen Yalçın'a ihtiyacı var"

Beşiktaş'ta teknik direktör değişimi konusundaki görüşlerini de aktaran Gülhan, başkan Ahmet Nur Çebi'nin Sergen Yalçın'ı göndermekle en büyük hatayı yaptığını ifade ederek, sözlerini şöyle noktaladı:
 

Ahmet Nur Çebi, Sergen Yalçın'la sözleşmesini feshettiği zaman zaten bu kulübe zarar verdi. Kulübün kendi içinde yetişmiş, çok değerli bir insana özel yaşantısını öne sürerek bunlar yapıldı. Kendisi 13-14 futbolcuyla Beşiktaş'ı şampiyon yaptı. Sergen Yalçın'ı kaybederek zaten kaybetmiş oldu. 

Belki arka planda hep Şenol Güneş üzerinden bir tasarrufu vardı. Şimdi Güneş keşke gelse. Gerçekten gelmesini çok isterim. Bu takım bir yere gelecekse ve istikrarı yakalayıp, sürdürülebilir başarıyı devam ettirecekse Sergen Yalçın'a ihtiyacı var. Başka hiç kimseye ihtiyacı yok. Ama Ahmet Nur Çebi orada oldukça Sergen Yalçın'ın gelmesi çok zor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU