ABD Kongresi üyeleri İsrail'in Ukrayna'ya silah vermesi için bastırıyor

İsrail şimdilik Ukrayna'ya insani yardımla yetiniyor

İsrail ordusunun Ukrayna'ya silah desteği vermemesine bazı ABD'li siyasetçiler tepki gösteriyor (Reuters)

Rusya'nın uyarıları karşısında Ukrayna'nın silah sistemleri sevkiyatı talebini geri çeviren İsrail üzerinde ABD Kongresi üyelerinin baskısı artıyor.

İsrail gazetesi Haaretz, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkça İsrail'e baskı yapmamasına rağmen, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör ve milletvekillerini sesini yükselttiğine dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye isim vermeden konuşan Beyaz Saray kaynakları, Ukrayna'ya destek belirtip Rusya'yı kınamayı sürdürmesi halinde İsrail'in mevcut pozisyonunun kabul edilebilir olduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby de, Ukrayna'nın taleplerine ne yanıt vereceğinin İsrail'in kendi kararı olduğunu belirtmişti. Kirby ABD Savunma Bakanlığı'nın neyin mümkün olup olmadığını "çok yakından" değerlendirdiğini vurguladı.

Ancak Haaretz, ABD Senatosu'nun Ortadoğu'yla ilgili alt komitesinin başındaki Demokrat Partili Chris Murphy'nin şu sözlerine dikkat çekti:

İsrail gibi ülkelerin her iki tarafa oynamasını kabul edemiyorum. Bir taraf seçmeniz gereken andayız ve Ukrayna halkının yanında olmalısınız.

Murphy, Rusya'nın drone ve füze saldırılarına karşı İsrail yapımı Demir Kubbe savunma sisteminin büyük yarar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili üyesi Adam Kinzinger de, İsrail'i şu sözlerle eleştirdi:

İran Rusya'ya sivilleri katleden drone'lar veriyor. İsrail'in kenarda durup hiçbir şey yapamazmış gibi davranmak için bahanesi olamaz.

CNN uluslararası ilişkiler yorumcusu Bianna Golodryga da şöyle yazdı:

İran'ın çok daha az gelişmiş teknolojisine İsrail'in kendisininkiyle karşılık vermesinin (ve Ukrayna'ya desteğini önemli derecede artırmasının) zamanı geldi de geçti.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz 19 Ekim'de Avrupa Birliği büyükelçileriyle toplantısında şöyle demişti:

İsrail, Ukrayna'yı insani yardımla ve hayat kurtarıcı savunma ekipmanlarıyla destekleme politikasını sürdürüyor. 

Bu açıklamadan günler önce eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Ukrayna'ya silahlandırırsa İsrail'in Rusya'yla ilişkilerinin "mahvolacağı" uyarısı yapmıştı.

USA Today gazetesine konuşan eski İsrail Başbakanı ve muhalefetteki Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu gelecek ayki seçimler sonucunda iktidara gelmesi halinde Ukrayna'ya silah sevkiyatını "değerlendireceğini" söylemekle yetinirken, başbakan olması halinde Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapabileceğini belirtti. 

Konunun, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog'un 26 Ekim'deki Beyaz Saray ziyaretinde gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU