Suç oranlarının fırladığı New York metrosunda yeni önlemler: Polis sayısı artırılıyor

Bu yıl şimdiye dek 9 cinayet işlendi

Kovid-19 pandemisinden önce New York metrosunu günde ortalama 5,5 milyon kişi kullanıyordu. Yolcu sayısı son haftalarda günde ortalama 3,6 milyon seviyesinde (Reuters)

472 durak ve yaklaşık 1070 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyük ve karmaşık ulaşım ağlarından biri olan ABD'deki New York metrosu, artan suç oranlarıyla mücadele ediyor. New York Valisi Kathy Hochul ve Belediye Başkanı Eric Adams, metroda işlenen suçları durdurmak için alınan yeni önlemleri iki gün önce duyurdu.

Ulaşım ağında polis memurlarının varlığını artıracaklarını bildiren Demokrat Partili Vali, federal hükümetin 1200 ek mesai için ödeme yapacağını söyledi. Yapılan açıklamaya göre silahsız güvenlik görevlileri de istihdam edilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hochul, 2024'e kadar her vagona iki kamera yerleştirilme planını geçen ay açıklamıştı. Bu planı uygulamaya devam ettiklerini belirten Vali, şimdiye dek 200'den fazla kameranın kurulduğunu duyurdu.

Hochul ve Adams, bu yılın başında metrodaki polis devriyelerinin artırılacağını kaydetmişti. Ancak 2022'de bugüne kadar metroda 9 cinayet işlendi. Bu sayı, Kovid-19 pandemisinin öncesindeki 5 yıla göre daha çok.

Belediye Başkanı, bu yılki 9 cinayetin yüzde 40'ının akıl sağlığı sorunları yaşamış kişiler tarafından işlendiğini belirtti. Bu rahatsızlıklardan mustarip kişilere yönelik tedavi programı kapsamında, metroda kalan evsizler için 25 yataklı iki yeni merkezin kurulacağı bildirildi.

New York Polis Teşkilatı verilerine göre, metroda işlenen suç sayısı 17 Ekim itibarıyla geçen yıla göre yüzde 41 artarak 1813 oldu. Ancak CNN International, yolcu sayısının pandemi sebebiyle 2021'de daha az olduğunu vurguladı. Pandeminin öncesi olan 2019'da 1 Ocak-1 Ekim'de 1893 suç işlenmişti.

Örneğin 21 Ekim'de kimliği belirsiz bir saldırgan, Brooklyn'deki Myrtle-Wyckoff Avenues istasyonunda bir yolcuyu raylara itti.
 


Durağa yaklaşan tren olmamasıyla facianın eşiğinden dönülürken New York polisi, zanlının arandığını duyurdu.

Öte yandan kentin en büyük polis sendikası Polis Yardımseverler Sendikası Başkanı Patrick J. Lynch, Hochul ve Adams'ın önlemlerini “sürdürülemez” diyerek eleştirdi.

Çok sayıda polis memurunun işten ayrıldığının altını çizen Lynch, "Artan iş yükü kalan polisleri eziyor" dedi.

Sendika Başkanı, fazla mesai yerine polislere daha iyi maaş ve çalışma koşulları sunulması gerektiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, The New York Times, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU