Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın referandum çağrısına yanıt: Çakma Orban’lık mı yapacaksın Erdoğan? Burası Türkiye, Macaristan değil

Erdoğan'ın başörtüsü konusundaki referandum çağrısına yanıt veren Erdoğan, "Kaçmazsan bu iş çözülür; erkekler kadınların giyim kuşamını konuşamaz hale gelir. Var mı sende o cesaret?" dedi

Fotoğraf: ANKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "başörtüsü" konusundaki referandum çağrısına yanıt verdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a atıfta bulunarak şunları şöyledi.

Ne oldu, çakma Orban’lık mı yapacaksın Erdoğan? Burası Türkiye, Macaristan değil. Kanun teklifini destekle, ne referandumu… Kaçmazsan bu iş çözülür; erkekler kadınların giyim kuşamını konuşamaz hale gelir. Var mı sende o cesaret?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbakanı Erdoğan bugün Malataya'daki açılış töreninde başörtüsü konusunda Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunmuş ve şunları söylemişti:

Sapkın akımların dayatmalarına karşı ailenin korunmasını da ekleyerek anayasa değişikliği teklifinin hazırlığına başladık, bakalım kim nasıl bir tavır içine girecek. Yeterli çoğunluk sağlanırsa Türkiye için önemli bir kazanım olacaktır. Aksi yönde bir durum ortaya çıkarsa, ülkemizi yeni, sivil anayasaya kavuşturma mücadelemizi inşallah seçimden sonra da sürdüreceğiz. Hatta ilk defa bugün açıklıyorum. Sıkıyorsa gel bu işi referanduma götürelim, bunu da yapabiliriz. Parlamentoda çözülmüyorsa millete götürelim, kararı millet versin.

Orban'ın referandum kararı

Macar lider Viktor Orban ve partisi, Nisan 2022’deki seçimlerle LGBTİ ve aile kurumu hakkındaki bir referandumu aynı güne getirmişti. Bu hareketin Orban'ın seçimlerde muhafazakâr-sağ seçmenin desteğini almak için bir "taktik" olduğu yönünde yorumlara neden olmuştu.

Fakat seçmenin yüzde 50’den fazlası pusuladaki soruları yanıtlamadığı için referandum geçersiz sayıldı. Oy kullanan seçmenlerin yüzde 90’ı ise sorulara “desteklemiyoruz” anlamına gelen “Hayır” yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU