Çin Komünist Partisi, 5 milyon üyesinin yolsuzluk soruşturması geçirdiğini açıkladı

Şi Cinping demir yumruğunu gösteriyor

ÇKP kongresiyle ilgili haberler Hangçou gibi ekonomik açıdan gelişmiş kentlerde yakından takip ediliyor (AFP)

Ülkenin mutlak hakimi Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 5 milyon civarında üyesinin son 10 yılda yolsuzluk soruşturmasından geçmesine rağmen sadece 553'ünün yargı önüne çıkarıldığı açıklandı.

Partinin Merkezi Disiplin ve Denetim Komitesi Sekreter Yardımcısı Şiao Pey, 16 Ekim'de başlayan ve 22 Ekim'de sona ermesi planlanan ulusal kongrede sunduğu raporda, Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in göreve geldiği 2012'den bu yana 207 bin parti yetkilisinin disiplin cezasına çarptırıldığını kaydetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şiao, 96 milyon üyesi olan ÇKP'nin 80 bin üyesininse hatalı davranışlarını kendiliğinden kabul ettiğini söyledi.

Aynı dönemde, 4 bin 700 üst düzey ÇKP yöneticisinin eş ve çocuklarının davranışlarının gözden geçirildiği ve eğitim, sosyal güvenlik ve yargı gibi halkı doğrudan ilgilendiren alanlarda 650 bin rüşvet ve görevi kötüye kullanma incelemesi yapıldığı kayıtlara geçti.

ÇKP lideri Şi, Pekin'de yapılan 20. Ulusal Kongre'nin açılış konuşmasında yaklaşık 2 bin 300 parti delegesine şöyle seslendi:

Yönetici pozisyonlarda yer alırken çıkar gruplarının ve güç odaklarının sözcüsü veya ajanı haline gelen parti kadrolarının iş çevirmesine son vereceğiz.

Çin'de son yıllarda çok sayıda parti yöneticisi ve bankacı yolsuzluk suçlamasıyla karşılaştı. En bilinen vakalardan birinde, Çin Huarong Varlık Yönetimi şirketinin başındaki Ley Şiaomin, yaklaşık 250 milyon doları zimmetine geçirdiği iddiasıyla yargılanıp idam edilmişti.

Kapalı kapılar ardında yapılan ÇKP 20. Ulusal Kongresi'nde Şi'nin iktidarını pekiştirerek üçüncü döneme uzatması bekleniyor.

Büyüme verisi açıklanmadı

ÇKP kongresi devam ederken Çin'in resmi istatistik kurumu, takvimde olmasına rağmen ekonomik büyüme verisini açıklamadı.

Çin hükümeti daha önce, yüzde 5,5'lik büyüme hedefine ulaşamayabileceğini açıklamıştı. 

Bazı uzmanlar gelişmeyi, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde işlerin iyi gitmemesine bağlarken, kimileri de veri akışından sorumlu olanlar dahil bütün üst düzey yetkililerin ÇKP kongresinde olmasından dolayı açıklamanın ertelenmiş olabileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, AP, CGTN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU