CHP'li Yavuzyılmaz: Sayıştay'ın tespiti tam nokta olarak patlamanın olduğu kotu tarif ediyor

Yavuzyılmaz, “Sayıştay bu kazanın gelmekte olduğunu 2017, 2018 2018, 2020, 2021 raporlarında belirtmiş” dedi

Fotoğraf: ANKA

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, maden faciasının yaşandığı Bartın Amasra’da açıklama yaptı.

Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın patlamanın yaşandığı madenle ilgili tespitlerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

Sayıştay’ın 2017, 2018, 2019 yıllarında detaylı olarak TTK’nın Amasra müessesesi ile ilgili bulguları var. Bu bulguların bir bölümü eksik işçi çalıştırılmasından kaynaklanan kaza riskinin artması hem ölüm hem de yaralanma ile sonuçlanabilecek kazaların olabileceği konusunda haber veriyor ve rakam rakam açıklıyor. Burada Amasra’da da yarı yarıya düşük pano ayak üretim işçi sayısı çalışıldığını ifade ediyor.

Sayıştay grizu uyarısı yapmış

Diğer taraftan 2019 yılı raporunda gaz içeriklerinin yüksek çıktığını, eksi 300 kotuna gelindiğini, yerin 300 metre altından artık kömür üretimi yapılacağını ve bu aşamadan itibaren yapılan ölçümlerde gaz içerikleri yüksek olduğu için bunun da grizu patlama riskini artırdığını ve yüksek olduğunu belirtiyor ve bu konuda uyarıda bulunuyor. Yani Sayıştay kendi tarzı ile bir bulguya çevirerek bu ciddi konuyu yazarak adeta bas bas bağırıyor. Burada bir sorun var, risk var, tedbir alın diye bağırıyor. Ancak AKP KİT Komisyonu’ndaki yine MHP ile birlikte çoğunluğu kullanarak, el kaldırarak, el indirerek bulguları yok sayıyor, Sayıştay’ı yok sayıyor.

Sayıştay tam o noktayı işaret ediyor

Sayıştay bu kazanın gelmekte olduğunu 2017, 2018 2018, 2020, 2021 raporlarında belirtmiş. Muhtemelen bu yılın yayınlanacak raporunda da bu bulgu olacak. Ancak acı bir şekilde yer alacak. Çünkü Sayıştay’ı dikkate almayanlar, ‘Sayıştay denetlemesin, çok da uyarmasına gerek yok’ diyen siyasi irade burada bu tedbirleri de almayanın kendisidir. Maalesef çok üzgünüz bölge halkı olarak. Hem Bartın’a hem Zonguldak’a, bölgeye, tüm madencilerimize ve ailelere, milletimize başsağlığı diliyorum

Sayıştay’ın TTK’nın beş müessesesi var. Beş müessesesiyle ilgili de tespitleri var, bulguları var ancak Amasra’daki tespiti, tam nokta olarak bu grizu faciasının patladığı kotu tarif ediyor. Tam olarak orayı tarif ediyor. Dolayısıyla, çok acı bir durum.

 

ANKA 

DAHA FAZLA HABER OKU