Watchmen'in yaratıcısı: Yetişkinlerin süper kahraman filmlerini sevmesi, faşizmin habercisi

"Milyonlarca yetişkinin Batman filmlerini izlemek için sıraya girmesinin gelecek için ciddi ve endişe verici etkileri olduğunu düşündüğümü 2011'de falan söylemiştim"

Watchmen, 2009'da sinemaya uyarlanmıştı (Paramount Pictures)

Ünlü çizgi roman yazarı Alan Moore, süper kahraman filmlerini eleştirdi. Watchmen, V For Vendetta ve Batman: Öldüren Şaka (Batman: The Killing Joke) gibi kültleşmiş eserlere imza atan Moore, yetişkinlerin süper kahraman filmlerini sevmesini "faşizmin habercisi" olabilecek bir "çocuklaştırma" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı sanatçı, Guardian'a verdiği röportajda "Milyonlarca yetişkinin Batman filmlerini izlemek için sıraya girmesinin gelecek için ciddi ve endişe verici etkileri olduğunu düşündüğümü 2011’de falan söylemiştim" dedi.

Daha basit gerçeklere yönelten bu tür bir "çocuklaştırmanın" faşizmin habercisi olabileceğini söyleyen Moore, "yüz binlerce yetişkinin 50 yıl önce 12 yaşındaki erkekleri eğlendirmek için yaratılan karakterleri ve olayları görmek için sıraya girdiğini" ve bundan endişelendiğini belirtti:

Süper kahramanların yetişkin işi olduğunu gerçekten düşünmüyorum. Bence bu, 1980’'erde olanlardan doğan bir yanlış anlamaydı. Watchmen gibi şeyler ilk ortaya çıktığında 'Çizgi romanlar büyüdü' yazan çok sayıda manşet vardı.

Moore, 2016'da eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçildiği vesiyasetin "biraz tuhaf bir yola saptığı" zamanki en büyük filmlerin çoğunun süper kahramanlarla ilgili olduğunu vurguladı. " Bu eserlerin "büyümediğini" savunan Moore, "Çizgi roman ortamını her zaman seveceğim ama çizgi roman endüstrisi ve ona bağlı her şey dayanılmaz hale geldi" diye konuştu.

68 yaşındaki yazar iki sene önce yaptığı açıklamada da 1989’da vizyona giren Batman’den beri süper kahraman filmi izlemediğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Variety

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU