Sancar: Bu şartlarda yapılacak anayasa darbe anayasasından beter olacaktır

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Eğer yolu temizlemeden anayasa tartışmalarının içine girerseniz ilk adımda mayına basarsanız. Bizde de o göz yok" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında IŞİD’in Ankara Tren Garı’nın önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden yurttaşları anan Sancar "10 Ekim’de barış özlemlerine kanlı bir gölge düşürdüler. Bizden kopardıkları 104 canı saygıyla ve minnetle anıyorum. Bu katliamı yapan ve planlayan IŞİD mensuplarına zemin oluşturanlar, yol verenler, bu katliamın yarattığı kaos ikliminden sözümona siyaseten beslenenlerin kimler olduğunu bizler biliyoruz. Bu politikaların hedefinin katliamları ve kanı, toplumları sindirme aracı olarak kullanmak gibi bir zihniyetin ürünü olduğunu bilelim" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sancar şöyle devam etti:

10 Ekim Katliamı içinde bulunduğumuz rejimi kurma girişimlerinin önemli köşe taşlarındandır. Faşizan rejimler kan ve katliamla inşaa edilir. Şiddet, savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalışır. Bu katliamda bu hedefe göre planlanmış yol verilmiş ve gerçekleştirilmiştir.

"Kürt düşmanlığı onlar için ayakta durma sütunudur"

Abdullah Öcalan’ın 1998’de Suriye'den ayrılmasının yıldönümünde Hakkari Yüksekova'da yapılmak istenen yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde HDP Iğdır Mİlletvekili Habip Eksik'in ayağının kırıldığını hatırlatan Sancar, "Tanıklar ve az sayıda mevcut görüntü bunun planlı olduğunu gösteriyor, bilinçli bir saldırı var. Keşke bütün görüntülerin ortaya çıkmasının imkânı olsa da tek kelime edemeyecekleri aynayı bütün topluma gösterme imkânımız olsa. Bu düşmanlıkların içinde birisi var ki onlar için ayakta durma sütunudur. Kürt düşmanlığı… Habip Eksik arkadaşımıza ve diğer vekillerimize hunharca saldırının temelinde Kürt halkının iradesine saygısızlık ve Kürt halkının mücadelesinden duyulan korku var. Ama hiçbir saldırı bugüne kadar bizleri korkutmadı. Isrardan, inattan, mücadeleden alıkoyamadı. Her saldırı onlara daha fazla çürüdüklerini gösterecek bir acizliktir" dedi.

"Alevi kurumlarına kayyum atamaya çalışıyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir başkanlığa bağlanması da Sancar'ın eleştirilerinin hedefindeydi.

Sancar, "Alevilerin binbir emekle ve çabayla oluşturdukları kurumlarına kayyum atamaya çalışıyorlar. Ama Alevi toplumu bu oyunları görüyor. Bunları boşa çıkaracak iradeye de sahiptir. Alevilerin tek talebi var, bunu kabul et gerisi boş. Eşit yurttaşlık" diye konuştu.

"Bu şartlarda yapılacak anayasa darbe anayasasından beter olacaktır"

CHP'nin "başörtüsü" teklifinin ardından yeniden alevlenen anaysa değişikliği tartışmalarına da değinen Sancar şunları kaydetti:

Hepimizin ağzını bağlamaya çalışın sonra da 'Gelin anayasa yapalım deyin" Bu şartlarda yapılacak anayasa darbe anayasasından beter olacaktır. Eğer yolu temizlemeden anayasa tartışmalarının içine girerseniz ilk adımda mayına basarsanız. Bizde de o göz yok.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU