ABD'li üst düzey yetkililer, El Kaide liderinin öldürülmesinden bu yana ilk kez Taliban'la yüz yüze görüştü

Eymen ez-Zevahiri, 31 Temmuz'da öldürülmüştü

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'i 15 Ağustos'ta ele geçirmişti (Reuters/Arşiv)

ABD'li üst düzey yetkililerin, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin öldürülmesinin ardından ilk kez Taliban'la yüz yüze görüştüğü öne sürüldü. CNN International haberi konu hakkında bilgisi olan iki yetkiliye dayandırdı.

Haberde CIA Direktör Yardımcısı David Cohen ve ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Tom West'in, dün Katar'ın başkenti Doha'da Taliban delegasyonuyla buluştuğu yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zevahiri, 31 Temmuz'da CIA'in Afganistan'da insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

Washington operasyonun ardından Taliban'ı, Zevahiri'ye sığınma sağladığı iddiasıyla Doha Anlaşması'nı ihlal etmekle suçlamıştı. ABD askerlerine yönelik en ölümcül saldırıların arkasındaki Hakkani ailesinin, Zevahiri hakkında bilgisi olduğu iddia edilmişti.

O zamandan bu yana Washington, ABD'li mühendis Mark Frerichs'in geçen ay serbest bırakılmasında olduğu gibi Taliban'la ilişki kurmayı sürdürse de üst düzey yetkililer, temmuzdan bu yana örgütle temas kurmamıştı.

CNN International, Cohen ve West'in Taliban'ın istihbarattan sorumlu ismi Abdülhak Vasık'la görüştüğünü ve toplantıda terörle mücadelenin masaya yatırıldığını yazdı.

Taliban, Afganistan'da IŞİD'in Horasan koluyla mücadele ediyor. IŞİD-H bölgede sık sık saldırılar düzenliyor.

Eski Ulusal İstihbarat Direktör Yardımcısı Beth Sanner, IŞİD-H'nin Taliban'ı "beceriksiz" gösterdiğini söyledi. Görüşmeyi yorumlayan Sanner şu ifadeleri kullandı:

Cohen muhtemelen, Afganistan'daki El Kaide üyelerinin ABD veya müttefiklerini tehdit eden operasyonları desteklediği tespit edilirse Zevahiri'ye yapıldığı gibi daha fazla saldırının gerçekleştirileceğine dair kesin bir mesaj iletti.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU