Sayıştay raporu: İhbarcılara 11 milyon TL ödeme yapıldı, meslek oldu

Raporda muhbirliğin "bazı şahıslar için yeni bir gelir unsuru haline geldiği" kaydedildi

Fotoğraf: AA

Sayıştay raporlarında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ‘ihbar ikramiyesi’ kapsamında geçen yıl toplam 11 milyon 618 bin TL ödeme yaptığı belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mali hesapları Sayıştay denetçilerince mercek altına alındı. Denetçiler, vergi ihbar müessesinin etkin işletilemediğini fark etti. 

İhbarcılara ödenen ikramiye uygulamasından beklenilen yararın elde edilemediği ve bu alanda etkinliğin sağlanması amacıyla yeterli düzeyde kontrol mekanizması geliştirilmediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ihbarcılara ödenen ikramiye tutarının her geçen yıl arttığını gözlemleyen denetçiler, 2021’de ödenen 11 milyon 618 bin 287 TL’lik ihbar ikramiyesine karşın vergi tahsilatının istenilen düzeyde artmadığını belirledi. 

Başkanlığın, farklı iller ve vergi dairelerine bağlı mükellefleri ihbar eden bazı kişilere birçok defa ihbar ikramiyesi ödediği bildirildi. Sayıştay denetçisi, raporda şunları kaydetti: “Bu tablo göstermektedir ki muhbirlik, bazı kimseler tarafından adeta meslek gibi icra edilmektedir.”

Sayıştay raporunda, muhbirlik ikramiyelerinin asılsız ihbar sayısının artmasına da yol açtığı ifade edilerek, “Bu bir teşvik mekanizması olmaktan uzak olup, bazı şahıslar için yeni bir gelir unsuru haline gelmiştir” denildi.

 

 

Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU