Erdal Beşikçioğlu: 6 yılın sonunda ülke ilk tepkisini İstanbul seçimlerinde gösterdi

Behzat Ç. dizisiyle 6 yıllık aranın ardından yeniden izleyiciler ile buluşan Erdal Beşikçioğlu: 6 yıl bu ülke izledi, baktı, düşündü, tartıştı. Ve bu 6 yılın sonunda da ilk tepkisini İstanbul seçimlerinde verdi

Fotoğraf: Twitter

Behzat Ç. dizisi altı yıllık bir aradan sonra dijital yayın platformu BluTV'de izleyiciyle yeniden buluştu.

Ercan Mehmet Erdem’in senaryosunu yazdığı dizide yeni karakterler de bulunuyor.

Dizinin yönetmenliğini ise yine Serdar Akar üstleniyor.

Diziye adını veren Behzat Ç. karakteri ile özdeşleşen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, Cumhuriyet Gazetesi’nden Emrah Kolukısa ile yaptığı söyleşide dizi ve siyaset ile ilgili sorulara yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beşikçioğlu, “Gezi de benim için çok önemli, son FETÖ olayları da. Yani vatandaşın bilinçlenmesi babında. Biz yurttaş olma bilincine erişmeye başlıyoruz. Bundan kaçamazsınız, bu farkındalığı yapmanız gerekiyor. Hem siyasi erk olarak hem de vatandaş olarak. Behzat Ç’nin olmadığı son 6 yıl bu etüt gerçekleşti ülke insanı üzerinde. Behzat Ç. ile yeniden bu olgunlukta hareket edeceğiz” dedi.

6 yıllık aradan sonra Behzat Ç. karakteri ile yeniden izleyicinin karşısına çıkan Erdal Beşikçioğlu Gezi eylemler ile ilgili şunları söyledi:

Gezi eylemlerinin başlangıcı şiddete dayalı bir başlangıçtı. Bu bağlamda da benim için önemliydi. Daha sonra onun şekli şemali ve senaryosu değiştirilerek başka bir tarafa konmuş da olabilir. Bu benim işim değil. Ben sanatçıyım izlerim, görürüm, benim kafama yatan yanları eksik olan yanları, anlatırım. Gezi eylemlerinde bu ülke kendi içinde çok güçlü olduğunu gösterdi aslında. Keza son İstanbul belediye seçimleri de öyle. 6 yıl bu ülke izledi, baktı, düşündü, tartıştı. Ve bu 6 yılın sonunda da ilk tepkisini İstanbul seçimlerinde verdi. Bu çok önemli bir şey.

“Dijital platform özgürlük ve özgünlük sağlıyor.”

Beşikçioğlu, dizinin dijital platformda yayınlanması ile ilgili olarak, “3. 4. bölümden sonra ne olacak diye düşünmüyorsunuz. Hangi oyuncunun reytingi varsa hikâye ona doğru evrimleşiyor, özden uzaklaşıyorsunuz, bunda öyle bir şey yok. Mesleğinizin tadını çıkarıyorsunuz. Dizi piyasası şu anda kaseti teslim etmek zorunda olduğunuz bir okazyon içerisinde yaptığınız işten ne kadar mutlu olabilirsiniz? Dijital platform özgürlüğü ve özgünlüğü sağlıyor.”  ifadelerini kullandı.

Beşikçioğlu, tiyatro ile ilgili de konuştu.  

“Bir Delinin Hatıra Defteri” oyunuyla özdeşleşen sanatçı devlet tiyatroların içinde yaşanan sorunlara da değindi: 

Devlet Tiyatroları toparlanamadı, kendi içerisinde tuhaf iktidar savaşları, oyunların kendi içinde tuhaf sansürlemeleri... Seyircilerden bir tanesi oyunun içeriğine bir şey söylediği zaman o oyunun kalkması, ki bu korkunç bir şey yani, korkunç bir şey... Bu şu demek “Ben senin ideolojini kabul etmiyorum, benim ideolojimde sahne alacaksın” demek ki, bu Devlet Tiyatroları’nın kendi içerisindeki özerk yapısına kesinlikle aykırı bir tutumdu. Ben de dedim ki, kimsenin adamı olmadım, olmayacağım da; ben kendi bildiğim doğrular doğrultusunda Devlet Tiyatrosu’nun kurulmasıyla kapanan Tatbikat Sahnesi’ni, yeniden kurmak gibi tuhaf bir “Don Kişotluk”a soyunduk. Tabii çok zor... Ama 6 yılın sonunda da kendi içerisinde ne dediği belli, tavrı belli, ülke ve bu ülkede yaşayan insanların hak, hukuk ve özgürlükleriyle ilgili farkındalığı seyircisiyle paylaşan bir yapı haline dönüştü. Zaten bir tiyatro böyle değilse, o tiyatro da yapılmamalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU