ABD'nin silah yardımının ardından Rusya'dan uyarı: Doğrudan çatışma riskini artırıyorsunuz

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antanov, Washington'ın 625 milyon dolarlık yardımını "stratejik çıkarlara tehdit" diye niteledi

Ukrayna ordusu savaşta M777 obüslerini de kullanıyor (Reuters)

Rusya, ABD'nin Ukrayna'ya göndereceğini duyurduğu askeri yardımın Batılı ülkelerle doğrudan çatışma riskini artırdığı uyarısında bulundu.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antanov, çarşamba günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Bunu ülkemizin stratejik çıkarlarına doğrudan bir tehdit olarak algılıyoruz" dedi. 

Antanov, silah tedarikinin gerginliği tırmandıracağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

ABD ve müttefiklerinin askeri ekipman tedariki daha fazla kan dökülmesine ve yeni can kayıplarına yol açacağı gibi Rusya ve Batılı ülkeler arasında doğrudan bir askeri çatışma riskini de artırıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi salı günü arayarak, 625 milyon dolarlık bir ek askeri yardım paketi göndereceklerini söylemişti. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna 4 adet daha Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) tedarik edileceği belirtilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna, 80 kilometre menzile sahip HIMARS'larla Rus ordusunu yıpratarak ilerleyişini yavaşlattığını savunurken, Kremlin ise roketlerin zannedildiği kadar etkili olmadığını öne sürüyor. 

Buna ek olarak pakette 32 adet 155 ve 105 milimetrelik obüs toplarının, 500 adet hassas güdümlü 155 milimetrelik obüs mermisinin ve 1000 adet 155 milimetrelik uzaktan kumandalı zırh delici mayının olduğu da ifade edilmişti. 

Mayınlara dayanıklı 200 zırhlı personel taşıyıcı, 30 bin havan mermisi ve 200 bin küçük silah mermisinin de yapılacak yardım paketinde yer aldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Böylelikle ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın başından beri Kiev'e 17,5 milyar dolarlık silah yardımı yapmış oldu.



Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU