Putin, Ukrayna’da Guta ve Halep taktiğini uygular mı?

Bretton-Gordon, Rusların Suriye’de alışılmadık savaş taktiklerini geliştirdiğini söyledi

20 Ağustos 2022’de Moskova’daki bir askeri sergide balistik füzenin önünden geçen ziyaretçiler. Fotoğraf: EPA

 

İngiltere ve NATO Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Kuvvetleri eski komutanı Hamish de Bretton-Gordon, Ukrayna’daki en olası nükleer senaryoya ilişkin görüş bildirdi.

Bretton-Gordon yakın zamanda CNN’e verdiği bir röportajda, “Stratejik nükleer silahlar temelde Armageddon’dur. Nükleer Bilimciler Federasyonu’na göre, Rusya ve Batı’nın (ABD, İngiltere ve Fransa dahil) yaklaşık 6 bin savaş başlığı var, bu da bildiğimiz şekliyle gezegeni değiştirmek için oldukça yeterli. Buna, oldukça ironik bir kısaltma olan MAD ile Karşılıklı Güvenceli Yıkım denir” dedi.

KBRN Kuvvetleri eski komutanı, bu savaş başlıklarının, ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya’daki büyük şehirleri hedef almak için binlerce mil yol kat edebilen kıtalararası balistik füzelere monte edildiğini bildirdi.

Bretton-Gordon röportajına şu ifadelerle devam etti:

Bu arada taktik nükleer silahlar, stratejik savaş başlıkları için kabaca bin kiloton yerine 100 kiloton kadar patlayıcı güce sahip çok daha küçük savaş başlıklarıdır. Karşılaştırıldığında, ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima kentine atılan nükleer bomba, yaklaşık 15 kilotonluk bir patlayıcı verime sahipti. Bununla birlikte, taktik nükleer silahlar büyük miktarda hasar yaratabilir ve Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali gibi bir nükleer enerji santraline fırlatılırsa, bir nükleer saldırı ölçeğinde zincirleme reaksiyon ve kontaminasyon yaratabilir.


Bretton-Gordon, “Putin’in konvansiyonel savaşı Ukrayna’da mücadele ederken, Rusların giderek geleneksel olmayan savaşa yönelmesini bekliyorum. En olası nükleer senaryo, Rusya’nın Ukrayna’daki bir nükleer santrale saldırması olduğuna inanıyorum. Bunun taktik bir nükleer patlamaya benzer bir etkisi olabilir, ancak Ukrayna’yı kendi enerji santrallerini kasten hedef almakla suçlayan Ruslar için inkar etmek daha kolay olurdu” diye ekledi.

Rusların Suriye’de alışılmadık savaş taktiklerini geliştirdiğini söyleyen Bretton-Gordon röportaja şu ifadelerle devam etti:
 

Rus kuvvetleri, 2015 yılında Suriye’nin uzun iç savaşına girerek müttefik Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimini destekledi. Kimyasal silah kullanmasaydı Esed’in iktidarda kalacağına inanmıyorum. 21 Ağustos 2013’te Guta’ya yapılan büyük sarin gazı saldırısı, muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesini durdurdu. Halep’in dört yıllık konvansiyonel kuşatması, birden fazla klor saldırısıyla sona erdi.


Putin’in ahlakı veya vicdanı olduğuna dair bir şey görmediğimize vurgu yapan Bretton-Gordon, “Konvansiyonel olmayan savaş, sivillerin direnme iradesini kırmayı amaçlıyor ve Putin bunu başarmak için her türlü aracı ve silahı kullanmaktan mutlu görünüyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU