Salon bitkisi, robotik koluyla bir palayı hareket ettirdi

"Bitki Palası", filodendron adlı yaygın bir salon bitkisinden gelen sinyalleri okuyarak çalışıyor

Robotik bir kol için "beyin" görevi gören canlı bir bitki, "Bitki Palası" adlı kurulumun parçası olarak bir palayı kullandı (David Bowen/Vimeo/Ekran Görüntüsü)

Bir mucit, canlı bir bitki tarafından üretilen sinyallerle kontrol edilen palalı robotik bir kol tasarladı.

"Bitki Palası" diye adlandırılan türünün ilk örneği kurulum, filodendron adlı yaygın bir salon bitkisinden gelen elektrik sinyallerini, bitkinin yapraklarına takılan sensörler aracılığıyla okuyarak çalışıyor.

Bu sinyaller daha sonra kol için gerçek zamanlı hareketlere çevriliyor, böylece bitki, kontrolündeki silahı saplayabiliyor, dilimleme hareketi yapabiliyor ve savurabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarımcı David Bowen, Bitki Palası'nı, bir bitkinin bir robot için nasıl "beyin" görevi görebileceğinin göstergesi olarak kurdu ve bitkinin, sadece birkaç yıl önce teknolojik açıdan imkansız olan bir yolla dünyayla etkileşime girmesini sağladı.

Bowen, teknolojinin sergilendiği bir videonun açıklamasında, "Sistem, bitkinin yaprakları boyunca değişen direnç sinyallerini okumak için bitkiye bağlı açık kaynaklı bir mikro denetleyici kullanıyor" dedi.

Özel bir yazılım kullanılarak, bu sinyaller pala tutan bir endüstriyel robotun eklemlerinin hareketleriyle gerçek zamanlı eşleştiriliyor. Bu şekilde, palanın hareketleri bitkiden gelen girdilere göre belirleniyor.

 

 

İlk olarak Designboom'un haberleştirdiği icat, tipik olarak insanlardan ve diğer hayvanlardan gelen sinyallere ve mimiklere odaklanan, otonom olarak kontrol edilen robotlardan oluşan ve gelişmekte olan alanın bir parçasını teşkil ediyor.

Bu yıl kısmen felçli bir adam, bir beyin-bilgisayar arayüzüne bağlı robotik bir kol kullanarak 30 yıldır ilk kez bir bakıcının yardımı olmadan beslenebilmişti.

Adam, yiyecekleri kesip ağzına getirmek için sadece zihnini kullanarak ayrı robotik kolların tuttuğu bir bıçak ve çatalı kontrol edebilmişti.

ABD'deki John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda sistemi inşa eden ekip, şu anda ampute bireylerin hayalet uzuvlarının hislerini, robotik bir protezde gerçek hareketlere dönüştürmesine olanak tanıyabilecek daha da gelişmiş bir versiyonunu geliştiriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU