TikTok kullanmasanız bile platformun sizi takip ettiği ortaya çıktı

"Gizli operasyonda" uygulamanın aile içi şiddet, doğum kontrolü ve diyetle ilgili internet sitelerinden bilgi aldığı gözlemlendi

(AFP)

Yeni bir rapor TikTok'un, uygulamanın kullanıcısı olmayan kişileri bile internetten takip ettiğini ortaya koydu.

Viral video platformu, kâr amacı gütmeyen kuruluş Consumer Reports'un topladığı verilere göre, Alphabet (Google) ve Meta (Facebook) gibi köklü teknoloji devlerine benzer veri toplama taktikleri kullanıyor.

TikTok kişilerin IP adresi, internette gezinme alışkanlıkları ve arama geçmişi gibi bilgileri alıyor fakat bazı gizlilik ayarları ne kadar verinin izlendiğini kısıtlayabilir.

Araştırmaya katılan güvenlik şirketi Disconnect'in baş teknoloji sorumlusu Patrick Jackson, "TikTok'un veri izleyicilerinin halihazırda bu kadar yaygın olmasına gerçekten şaşırdım" dedi.

Bunun işe yaramasının tek nedeni gizli bir operasyon olması. Belki bazıları umursamıyor ama herkesin bir seçeneği olmalı. Gizli saklı yürütülmemeli.

The Independent, rapor hakkında yorum için TikTok'a ulaştı fakat henüz yanıt alamadı.

Consumer Reports'a konuşan bir sözcü, bu verilerin "diğer reklam verenlerin hedeflemesi için bireyleri belirli ilgi alanı kategorilerinde gruplandırmak için kullanılmadığını" ve TikTok hesabı olmayan kişilerin verilerinin sadece "toplu" raporlar için kullanıldığını söyledi.

Sözcü, "Diğer platformlar gibi, reklam verenlerden aldığımız veriler de reklam hizmetlerimizin etkinliğini artırmak için kullanılıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TikTok'la paylaşıldığı bildirilen veri örnekleri arasında aile içi şiddet, doğum kontrolü ve diyetle ilgili internet sitelerinin takip ettiği bilgiler yer alıyor.

Geçen yıl Google'dan dünyanın en popüler sitesi sıfatını devralan TikTok, şu anda çocuklarla ilgili veriler veya sağlık koşulları gibi bazı hassas bilgilerin yanlışlıkla iletilmesini önlemek için ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Çinli ByteDance firmasına ait olan uygulamanın veri toplama faaliyetleri daha önce de mercek altına alındı.

Geçen ay, şirketin 13 yaşın altındaki çocukların verilerini nasıl işlediğine dair yürütülen bir soruşturma sonrasında Birleşik Krallık Veri Koruma Otoritesi, TikTok'a bir "niyet bildirimi" gönderdi.

TikTok, Birleşik Krallık veri koruma yasalarını ihlal ettiği tespit edilirse 27 milyon sterlin (yaklaşık 570 milyon TL) para cezasıyla karşılaşacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU