Trump’tan siyahların yaşadığı seçim bölgesi hakkında ırkçı ifadeler

Siyahların yaşadığı seçim bölgesi hakkında “iğrenç, sıçan ve fare yuvası” gibi ifadeler kullanan ABD Başkanı Donald Trump, Amerika’da ırkçılık tartışmalarına neden oldu

Twitter: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Partili bir Kongre üyesinin temsil ettiği ve siyahların yaşadığı seçim bölgesi hakkında “iğrenç, sıçan ve fare yuvası” ifadelerini kullandı.

Trump’ın son açıklamaları, seçmenleri arasında ırkçılığı kışkırttığı yönünde tartışmaları beraberinde getirdi.

Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı Elijah Cummings, Trump’ın hedef aldığı Baltimore kentindeki bir seçim bölgesini temsil ediyor.

Kendisi de siyahi bir Amerikalı olan Cummings, Trump yönetimi üyeleri aleyhinde bir dizi soruşturmaya liderlik ediyor.

Donald Trump, Elijah Cummings’in temsil ettiği bölgeyi Twitter’da attığı mesajla aşağıla aşağıladı.

Trump’ın tweeti şu şekilde:

“Cummings’in seçim bölgesi iğrenç bir sıçan ve fare yuvası. Eğer Baltimore’da daha fazla zaman geçirseydi belki bu çok tehlikeli ve pislik içindeki yeri temizlemeye yardımcı olabilirdi”

 

Bu, Trump’ın Kongre üyelerine yönelik ilk hakareti olmadı. Trump, iki hafta önce de Temsilciler Meclisi’nin azınlık üyesi dört kadın hakkında “ülkemizi terk etsinler” şekilde ırkçılıkla suçlanan Twitter mesajı atarak ülke genelinde büyük tartışma başlatmıştı.

Demokratlar, Trump’a tepki gösterdi

Demokrat partili siyasetçiler ve başkan adayları, Trump’ın açıklamalarını kınamakta gecikmedi.

Temcilciler Meclisi’nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi, Cummings’e destek verdi ve Trump’ın sözlerini “ırkçı saldırı” olarak niteledi.

 

Trump’a Twitter üzerinden yanıt veren Elijah Cummings, “Sayın Başkan, ben seçim bölgesindeki evime her gün gidiyorum. Her sabah kalkıp komşularım için mücadele veriyorum. Yürütme organını denetlemek benim anayasal görevim. Ancak seçmenlerim için mücadele etmek benim vicdani görevim” diye yazdı.

Cummings, Trump ve aile bireyleri hakkında soruşturma yürütüyor

Cummings’in yürüttüğü soruşturmalar, yalnızca Başkan Trump’ın kendisini değil, Beyaz Saray’da resmi görev verilen aile bireylerini de kapsıyor.

Cummings’in başkanlığını yaptığı Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu, perşembe günkü oylamada Beyaz Saray danışmanlığı görevinde bulunan Trump’ın kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner’i komisyona ifade vermeye çağırdı.

 Trump’ın kızı ve damadı, resmi işlerini özel elektronik posta ve SMS mesajları üzerinden yürütmekle suçlanıyor.

Oylamada komisyonun Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Ivanka Trump’ın ve Jared Kushner’ın ifadeye çağrılmasına destek vermedi.

Trump, ırkçı söylemlerle 2020 başkanlık seçimini kazanmak istiyor

ABD Başkanı, son dönemde yaptığı açıklamalarla ırkçılık tartışmalarını 2020’de yeniden seçilmeyi hedeflediği kampanyasının merkezine oturttu.

Muhalefete göre Trump, kışkırtıcı söylem kullanarak beyaz işçi sınıftan destek almayı ve Amerika’daki kültürel değişimden rahatsızlık duyan seçmenleri kendisine çekmeyi umuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU