Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük düşmanım faizdir

Erdoğan, "Kamu bankalarına sesleniyorum, kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. Böyle bir kredi için başvuran esnaf olduğu zaman onlara da imkanlarınız neye el veriyorsa bu desteği inşallah kredi konusunda sağlayacaksınız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Konuşmasında Kovid-19 salgını ile başlayan küresel ekonomik durgunluktan bahseden Erdoğan, "Devletimiz bu salgın döneminde vatandaşını çaresiz bırakmadı. Küresel ticaretin durma noktasına geldiği zor günlerde muhalefetin abuk subuk çağrılarına rağmen milletimize bedel ödetecek kararlar almadık. Hiçbir vatandaşımıza nerede bu devlet dedirtmediğimiz gibi devlet olarak elimizi taşın altına koyduk. İş dünyamıza, ticaret erbabımıza sunduğumuz imkanlarla onların yükünü hafiflettik. Gelir kaybı ve kira desteğinin yanında 3-5 bin lira hibe desteklerimiz esnaf ve sanatkarlarımızın nakit akışlarının korunmasına katkı sağladı" dedi.

"En büyük düşmanım faizdir"

"Sermaye yetersizliği, teminat eksikliği nedeniyle esnaflar kredilerden yeterince faydalanamıyordu" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bankalarla cebelleşerek finansmana erişimdeki engelleri biz kaldırdık. Az önce (TESK Genel Başkanı) Bendevi Palandöken bu kredinin 500 bine kadar çıkarılmasından bahsediyor. Şu anda Halkbank Genel Müdürüm burada. Bunlar aşılamayacak şeyler değil. Ama bir şeyi iyi kavramak lazım. Öyle bir Cumhurbaşkanınız var ki, savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir. Faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi, yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Şu anda Halkbank müdürü karşımda. Merkez bankamızla bunları konuştuk. Önümüzdeki PPK toplantılarında bunun daha da inmesinin gereğini telkin ediyorum. Tabi aramızda faiz politikasını yüksek faizi savunanlar yok mu? Var. Buna başta muhalefet olmak üzere onlar da bunu savunuyor. Ama Cumhurbaşkanınız yüksek faizi savunmuyor, düşük faizi savunan politika güdüyor. İnşallah yılbaşından sonra enflasyonun düşük faizle ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum. Yatırım kredilerinde de ben diyorum ki, siz kamu bankalarının kapısını aşındırın. Özel sektör bankaları ne yapar ne eder bilmem. Kamu bankalarına talimatım var, yatırımcıyı darda bırakmayacaksınız, destek vereceksiniz.

Konuşmasında kamu bankalarına da seslenen Erdoğan, "Kamu bankalarına sesleniyorum, kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. Böyle bir kredi için başvuran esnaf olduğu zaman onlara da imkanlarınız neye el veriyorsa bu desteği inşallah kredi konusunda sağlayacaksınız. Herhalde Ziraat, Vakıf bu dediklerimi duymuştur" dedi.

"Türkiye öyle anlatıldığı gibi bir ülke değil"

"Avrupa kış mevsimini en az hasarla atlatmanın peşinde" diyen Erdoğan, "AB ülkeleri bunun düşüncesi içinde. Türkiye'nin böyle bir sorunu var mı? Yok. Enerji tasarrufu çağrılarını sizler de yakından takip ediyorsunuz. Parlamentoda yorgan, battaniye dağıtıyorlar. Öyleyse gereğini de sizler en güzel şekilde yapacaksınız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Karadeniz ve Doğu Akdeniz'deki sondaj ve arama faaliyetleriyle bu sancılı döneme rahat giriyoruz. Bu akşam Putin'le görüşmemiz olacak. Sıkıntıları değerlendirme fırsatım olacak. Fevkalade bir durum olmazsa kışı dünyanın birçok ülkesine göre sıkıntısız geçireceğiz. Üretimi, istihdamı, ihracatı ve cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomi modelimizin müspet etkilerini görüyoruz. Göreve geldiğimizde 36 milyar dolarlık ihracat vardı, şimdi 250 milyar doları aşan 300 milyar dolara giden ihracata eriştik. Yollarımız ve otobanlarımız, TIR'lar otomobiller kamyonlar nasıl çalışıyor. Araç kullanırken zorlandığınızın farkındasınız. Bu bir şeyi gösteriyor. Demek Türkiye öyle anlatıldığı gibi bir ülke değil. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU