Reuters: Nikaragua, AB temsilcisinin ülkeyi terk etmesini istedi

"Kaba bir şekilde kovuldu"

Avrupa Birliği, Nikaragua'daki Kasım 2021 seçimlerine şaibeli olduğu gerekçesiyle tepki göstermişti (Reuters)

Nikaragua'nın, ülkedeki Avrupa Birliği (AB) temsilcisi Bettina Muscheidt'i "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti öne sürüldü.

Reuters'ın, adı açıklanmayan üç diplomatik kaynağa dayandırdığı haberde temsilcinin, dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ülkeyi terk etmesinin istendiği yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Persona non grata" Latince'de "istenmeyen kişi" anlamına geliyor ve devletlerarası ilişkilerde bir ülkeye girip orada kalması söz konusu hükümet tarafından yasaklanan yabancı bir kişi için kullanılıyor.

Bir kaynak, AB temsilcisinin ülkeden çarşamba ayrılmasının istendiğini söylerken diğer iki kişi, herhangi bir tarih vermedi.

Haber ajansı, “Devlet Başkanı Daniel Ortega yönetiminin kararı, özellikle son birkaç yıldır bağımsız basına yönelik kapsamlı baskının ve siyasette muhalefetin yok edilmesinin ardından, kendisini eleştirenleri cezalandırmaya yönelik en son hamle” ifadesini kullandı.

Nikaragua'nın eski Amerikan Devletleri Örgütü temsilcisi Arturo McFields da attığı tweet'te AB temsilcisi Muscheidt'in "kaba bir şekilde kovulduğunu" yazdı.

AB'nin Birleşmiş Milletler Delegasyonu, geçen hafta ABD'nin New York şehrinde düzenlenen BM 77. Genel Kurulu'nda Ortega'yı "demokrasiyi tekrar inşa etmeye" çağırmıştı. Bildiride, siyasi tutuklukların serbest bırakılması ve insan haklarına saygı gösterilmesi istenmişti.

Ortega kasımda tekrar seçildi

Ortega 1979'da Anastasio Somoza diktatörlüğü devrildikten sonra iktidara gelmişti. 1990'da düzenlenen ilk demokratik seçimlerde Violeta Chamorro, Ortega'yı mağlup ederek devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

2007'de tekrar seçilen Ortega, bu tarihten itibaren muhalefete baskı uygulamaya başladı.

Örneğin 2018'de hükümet karşıtı protestolarda çıkan çatışmalarda 300'den fazla kişi hayatını kaybederken, onbinlerce kişi ülke dışına kaçtı.

Devlet Başkanı, Kasım 2021'deki seçimleri de kazandı. Seçimlerden önce pek çok muhalif isim yakalandı.

Vatikan'ın Nikaragua büyükelçisi Waldemar Stanislaw Sommertag, şubatta istenmeyen kişi ilan edildi.

Orta Amerika ülkesi, ABD'nin Nikaragua büyükelçiliği için aday gösterdiği Hugo Rodrigueez'i, Ortega'yı eleştirdiği gerekçesiyle haziranda veto etti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU