Muhafazakar Parti Boris Johnson’ın İngilizlere rızaları olmadan gönderdiği e-postalar yüzünden soruşturmayla karşı karşıya

Mesajlardan şikayetçi olanlar, yeni başbakandan mesaj alma konusunda bir izin vermediklerini ve kendileriyle ilgili ayrıntıların nasıl elde geçirildiğini bilmediklerini söylüyor

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilen Boris Johnson başbakanlık görevine başladı (AFP)

İngilizler Boris Johnson’dan rızaları sorulmadan gelen destek ve bağış talebiyle ilgili e-postaları, İngiltere'de verilerin korunmasından sorumlu denetim kurumu olan Bilgi Komisyonu Ofisi’ne (ICO) şikayet etti. The Independent’ın edindiği bilgiye göre Muhafazakar Parti bu nedenle ICO soruşturmasıyla karşı karşıya.

Kişisel mektup şeklinde hazırlanan ve bireylere ilk isimleriyle hitap edilen mesajlarda “Saygılarımla, Boris Johnson, Başbakan ve Muhafazakar Parti Başkanı” imzası yer alıyor.

Mevcut veri yasaları, partilerin elektronik ortamda bu tür mesajları yalnızca onları almaya rıza gösteren kişilere göndermesine müsaade ediyor.

ICO’ya başvuran bazı kişiler, bahsi geçen partiye kendileriyle temas kurmaları için izin verdiklerinden haberlerinin bile olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent’a konuşan ICO sözcüsü, “Muhafazakar Parti’nin rıza dışı e-posta iletişiminde bulunduğu iddialarıyla ilgili bazı şikayetler aldık. Bu konuyu soruşturacağız” dedi.

ICO Komiseri Elizabeth Denham da Muhafazakar Parti liderlik yarışı sırasında “Back Boris” (Boris’i destekle) kampanyasından bireylerin isteği dışında gönderildiği iddia edilen e-postalarla ilgili durumu çoktandır inceliyor.

Son gelişme, 2016’da Avrupa Birliği (AB) referandumu sırasında Facebook kullanıcılarını hedef alan mesajların fikir babası Dominic Cummings’in Boris Johnson’ın üst düzey danışmanı olarak Downing Street’teki başbakanlık konutuna geçmesinin hemen ardından yaşandı. Ancak Cummings’in söz konusu e-postalarla ilgisinin olduğuna dair ortada bir emare görünmüyor.

 

Boris Johnson'ın postası.jpg
Şikayetlere yol açan e-postadan bir bölüm 

 

The Independent’a konuşan bir kişi, Muhafazakar Parti’yle daha önce hiç temasının olmamasına karşın çarşamba ve perşembe günü iki e-posta aldığını söyledi.

Mesajlardan ilki “Brexit’i yerine getirme ve İngiltere’yi değiştirme planım” sözleriyle başlarken, ikincisiyse Jeremy Corbyn’i yenilgiye uğratmada yardım etmeleri için bağış talebini içeriyor. Her iki e-postanın sonunda Boris Johnson’ın imzası yer alıyor.

Adını saklı tutmak kaydıyla konuşan İngiliz kadın şu ifadeleri kullandı:

Boris Johnson’ın politikasına zerre kadar sempati duymadığım için tam anlamıyla şok oldum. Bu durum beni bir hayli sinirlendirdi (…) Muhafazakar Parti’ye benimle irtibata geçmesi için izin verdiğimi hiç hatırlamıyorum ve e-posta adresimi nasıl aldıklarını bilmiyorum. Bir keresinde onlarla ilgili bir dilekçeyi imzalamış olabilirim ancak Muhafazakar Parti’den gelecek bir şeye kaydolmak benim DNA’mda yok.

İngiltere'de Veri Koruma Kanunu uyarınca bireylerin doğrudan mesajlaşma için bilgilerinin işlenmesine ve kuruluşlardan gelebilecek pazarlama işlerine itiraz etme hakkı bulunuyor.

Mayıs 2018’den bu yana bireylerin herhangi bir kuruluştan pazarlama materyali almak için internet sitelerinde bir kutuya tik atmak gibi olumlu onay verme zorunluluğu bulunuyor. Kuruluşların önceden işaretlenmiş kutuları dikkate almalarına artık izin verilmezken, iletişime geçilmek istemedikleri takdirde bireylerden de bu onayı kaldırmaları isteniyor.  

Buna rağmen adaylar, siyasi partiler ya da referandum kampanyası yapanlar, seçmenlere ücret ödemeksizin posta gönderme hakkına sahip.

The Independent konuya dair görüş almak üzere Muhafazakar Parti’yle irtibata geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU