Biden yönetimi, Guantanamo hapishanesini kapatmaya hazırlanıyor

İşkenceyle anılan tesislerin kapanmasının önündeki engeller duruyor

Yapılan bir araştırmaya göre, tesislerin işletmesi yılda 540 milyon dolara mal oluyor (AP) 

ABD'nin 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra başlattığı "teröre karşı küresel savaş" siyaseti kapsamında Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde kurduğu hapishaneyi kapama çalışmalarını hızlandırdı. 

İlk kez üst düzey bir diplomat atandı. Bu ismin, tutukluların başka yerlere taşınmasını gözetleyeceği bildirildi. 

Wall Street Journal'ın konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı özel haberine göre, seçim kampanyasında bu konuyu da vurgulayan Joe Biden, ilk kez meseleyle ilgili bu kadar somut bir adım attı. 

Uzmanlar, ABD yönetiminin terörle savaşta yumuşak gözükmemek için doğru zamanı beklediğini söyledi. Teksas Senatörü Ted Cruz gibi bazı Cumhuriyetçi isimler, tesisleri kapatmanın teröristlere ve dünyaya yanlış mesaj vereceğini savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1903'te ABD Donanması için Küba'dan kiralanan topraklarda 2002'de kurulan tutukevi, zamanla işkencenin sembolü olmuştu. Şimdiye kadar yaklaşık 800 erkeğin hapsedildiği Guantanamo'da bugün yalnızca 36 tutuklu var. En yeni sakin, 2008'de geldi. 

Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemede 11 Eylül saldırısını organize etmek ve saldırıyı gerçekleştiren uçak korsanlarına lojistik destek sağlamakla suçlanan El Kaide üyesi Halid Şeyh Muhammed dahil 9 kişi askeri mahkemede yargılanıyor. 

Askeri mahkeme süreci tamamlandıktan sonra periyodik incelemeye tabi tutulan tutukluların, daha sonra başka ülkeye iade edilmeye uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. Gerekli süreçler tamamlandıktan sonra da iade edilecek ülkeyle gerekli denetim prosedürleri görüşülüyor.

Obama döneminde serbest bırakılan veya başka ülkeye iade edilenlerin yüzde 85'inin terörle hiçbir şekilde ilişkili olmadığı ortaya çıkmıştı ancak buna rağmen 197 tutuklunun Guantanamo'dan salıverilmesi yıllar almıştı.

Biden'ın geride kalan tutukluları serbest bırakmasının da uzun sürebileceği konuşulurken, ABD kamuoyunda özellikle de Kongre'nin baskısı altında, Guantanamo hapishanesini kapatmasının çok olası olmadığı değerlendiriliyor.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU