"11 Eylül'ün mimarı" hâlâ yargılanmayı bekliyor

Halid Şeyh Muhammed yeni uyanmış gibi gözüktüğü fotoğrafla ilgi çekmişti

Halid Şeyh Muhammed, Pakistan'ın Pencap eyaletine bağlı Ravalpindi'de Mart 2003'te yakalanmıştı (AP)

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının mimarı olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed, ABD'de hâlâ yargılanmayı bekliyor. Muhammed, saldırıların üzerinden 21 yıl geçmesine ve 2003'te yakalanmasına rağmen sivil mahkemeye henüz çıkarılmadı.

Pakistan'da saklanırken yakalanan El Kaide üyesi Muhammed, Guantanamo Kampı'na gönderilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhammed 2008'de ilk kez buradaki askeri mahkemeye çıkarılmıştı. Ancak yargılama süreci yıllara yayıldı ve hemen hemen hiç ilerlemedi.

New York Post'un aktardığına göre uzmanlar, yakalandıktan sonra CIA'in uygulamaları nedeniyle Muhammed'i sivil mahkemede yargılamanın zor olabileceğini söyledi.

Muhammed tutuklanmasının ardından bilgi vermesi için "havasız bırakma, boğulma hissi yaratma, makattan su verme" gibi işkencelere uğramıştı. Muhammed bu işkencelerin ardından 11 Eylül'ün arkasındaki isim olduğu iddiasını kabul etmişti. Bu durum, Muhammed'in o dönemki ifadelerinin sivil mahkemede kabul edilip edilmeyeceğini muğlaklaştırıyor.

Muhammed'in askeri mahkemede yargılanacağının açıklanmasının ardından yaklaşık 10 yıl geçti.
 


Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemede 11 Eylül saldırısını organize etmek ve saldırıyı gerçekleştiren uçak korsanlarına lojistik destek sağlamakla suçlanan Muhammed dahil 5 kişinin yargılanmasına halen devam ediliyor.

Saldırıda kız kardeşini kaybeden Eddie Bracken, Muhammed'in askeri mahkemede yargılanmasını istese de gecikme yüzünden hüsrana uğradığını belirtti:

Bütün dünya bize bakıp 'Bunca zamandan sonra ne yapıyorlar?' diye soruyor.

Bracken yine de sürecin özen gerektirdiğinin farkında olduğunu ifade etti:

Adaletin çarkı dönüyor. Yavaş da olsa dönüyor.

George Haberman ise davanın artık sonuçlanmasını istediğini kaydetti. Kızını kaybeden Haberman, "Amerika'nın artık ne olduğu ve nasıl yapıldığı hakkındaki gerçeğe ulaşması benim için önemli" diye konuştu.

Ne olmuştu?

ABD finans sisteminin kalbi olan New York'ta, 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler diye de bilinen Dünya Ticaret Merkezi'ne terör saldırıları düzenlenmişti.

Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağı kaçırılmıştı.

Los Angeles'a American Airlines'a ait yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarpmıştı. United Airlines'a ait bir başka uçak da ilk saldırıdan 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarpmıştı.

Geriye kalan uçaklardan biri, başkent Washington'ın yakınındaki Pentagon binasına çarparken, diğeri yolcuların müdahalesiyle Pensilvanya'da açık bir alana düşmüştü.

Uçakları kaçıran El Kaide üyesi 19 saldırgan hariç toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, New York Post, Chicago Tribune, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU