İYİ Partili Usta: Ferrero firması fındık sektörünü tekele dönüştürmek istiyor

Usta, hükümetin uygulamak istediği fındık politikasının yurt içindeki fındık fabrikalarını ve fındık sektöründe çalışanları mağdur edeceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, uluslararası çikolata ve fındık tekeli Ferrero firmasının Türkiye’deki faaliyetlerine dikkat çekerek, “Ferrero’nun yapmak isteği belli. Bu firma; kakaoda, kahvede yapıldığı gibi fındık sektörünü de 3-5 firmanın yönettiği tekele dönüştürmek ve orta vadede istediği fiyattan fındık alabilecek ortamı oluşturmak istemektedir. İzlediği yol, tam olarak budur” dedi.  

Usta, yaptığı yazılı açıklamada, Ferrero’nun Türkiye’deki faaliyetlerine tepki gösterdi.

Usta, şunları kaydetti:

Hükümetin uygulamak istediği fındık politikası, yurt içindeki fındık fabrikalarını ve fındık sektöründe çalışanları mağdur edecek, Türkiye fındık sektörü uzun dönemde çok büyük risk altına girecektir. 740 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapan 600 bin aile, bin 586 fındık ticareti ile iştigal olan firma, çoğu kadın çalışanı olan 20 bin kişilik istihdam varken Ferrero isimli yabancı bir firma, 2-3 yıldır uygulamaya koyduğu fındık alım politikası ile fındık sektörünü dizayn etmeye çalışıyor. Şöyle ki; sadece 160 adet firmadan kabuklu fındık alsalar, geri kalan bin 426 firmayı yok saymış oluyorlar. TMO fiyatı 52 TL, Ferrero fiyatı 48 artı 1 TL, Ferrero’ya fındık verebilenlerin fiyatı 46 TL, veremeyenlerin fiyatı ise 44 TL… Bu nasıl perhiz, bu ne salata turşusu. Ferrero’nun yapmak isteği belli. Bu firma; kakaoda, kahvede yapıldığı gibi fındık sektörünü de 3-5 firmanın yönettiği tekele dönüştürmek ve orta vadede istediği fiyattan fındık alabilecek ortamı oluşturmak istemektedir. İzlediği yol, tam olarak budur. Bunun için ilk adım olarak, fındık ihracatı yapan firmaları saf dışı bıraktı, daha sonrasında da ‘değerli tarım’ adını verdiği sistematik yapıyla doğrudan üreticiye inerek hedefi olan tam tekel yapısını tamamlayacak.

“Ferrero’nun kabuklu fındık alımını durdurması sağlanmalı”

Usta, “Tüm bunlar göz önüne alındığında, Ferrero firmasının kabuklu fındık alımını durdurması, sadece kendi ihtiyacı olan iç fındığı alarak gerek içeride gerekse dışarıda haksız rekabetin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU