Avustralyalı ekonomist: El Salvador'un Bitcoin deneyi muazzam bir başarısızlık

"Nayib Bukele ne yaptığını bilmiyor”

Bukele, Bitcoin'e geçiş için büyük bir kampanya yürütse bile halkın tepkisiyle karşılaşmıştı (Reuters)

Avustralyalı ekonomist, El Salvador'un Bitcoin deneyiyle geçen bir yılı "muazzam bir başarısızlık" diye niteledi.

Kanberra Üniversitesi'nden John Hawkins, Avustralya merkezli haber sitesi The Conversation'da yayımladığı yazısında, Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin Bitcoin girişiminin sonuçlarını değerlendirdi.

Hawkins, "Halihazırda bir yıl geçti ve Bukele'nin ne yaptığına dair hiçbir fikri olmadığını gösteren yeterli kanıta sahibiz" diye yazdı.

Akademisyen, 11 Eylül'de yayımlanan yazısında "Bukele'nin hem Bitcoin'in hem de genel anlamda ekonominin nasıl işlediğini anlayamadığını" savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele, geçen yıl eylülde Bitcoin'i ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle bir ilke imza atmıştı.

El Salvador lideri, kasımdaysa dünyanın ilk "Bitcoin şehri" projesini duyurmuştu.

Bukele, şehrin Conchagua Yanardağı'nın etrafında kurulacağını, kripto para madenciliğinin buradan elde edilen jeotermal enerjiyle yapılacağını ve yaklaşık 300 bin Bitcoin'e mal olacağını söylemişti.

Martta başlatılacağı açılanan "volkan tahvilleri"yle şehrin finansmanının sağlanması da planlanıyordu. Gelirlerin yarısıyla finansman sağlanırken, diğer yarısıyla da Bitcoin yatırımı yapılacaktı.

Hawkins, bu tahvillerin henüz hayata geçirilmediğine dikkat çekerek, Bukele'nin sisteminin neredeyse tamamen başarısızlığa uğradığını savundu.
 

bitcoin el salvador.jpg

Bitcoin'in resmi para birimi olarak kabul edilmesine tepki gösteren halk, dijital cüzdan hizmeti sağlayan Chivo ATM'lerini ateşe vermişti (AP)


Ekonomist, Bitcoin piyasasındaki çöküşten ötürü ülkenin büyük kayıp yaşadığını da ifade etti. Bukele hükümeti şimdiye dek en az 100 milyon dolar değerinde Bitcoin satın aldı. Fakat bunun değeri halihazırda 50 milyon doların altında.  

Öte yandan Bitcoin hamlesi halkın bazı kesimleri tarafından tepkiyle de karşılanmıştı. Eylülde kararın açıklanmasının ardından binlerce kişi sokaklara dökülmüş ve yönetim karşıtı sloganlar atmıştı. Bazı protestocular ellerinde "Diktatör Bukele" yazılı pankartlar taşımıştı

IMF de ocakta El Salvador'a "tüketicilere ve piyasa istikrarına karşı büyük risk oluşturduğu gerekçesiyle" Bitcoin'i resmi para birimi yapan kararı geri çekmesi uyarısında bulunmuştu. Bukele ise uyarıyı dikkate almamıştı.  



Independent Türkçe, Futurism, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU