İki günlük çalıştayla yanıt aranacak soru: “İslam" ve "Sol" nasıl buluşur?

Çalıştaya “Antikapitalist ilahiyatçı" İhsan Eliaçık, CHP, HDP, ÖDP temsilcileri katılacak. Eliaçık: İslamcı yapılar çalıştaya katılmaz diye çağırmadık ama ilahiyatçılar var

Fotoğraf: AA

Kendini “Antikapitalist” olarak tanımlayan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık’ın başında olduğu İnşa Kültürevi 12-13 Ocak’ta “İslam ve Sol Çalıştayı” düzenliyor. 

İslam ve Sol Çalıştayı’na CHP Milletvekili Abdullatif Şener, Akademisyen Nuray Mert, İlahiyatçı Hayri Kırbaşoğlu, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Ayhan Bilgen, CHP PM Üyeleri Zeki Kılıçarslan ve Yüksel Taşkın, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Saadet Partisi GİK Üyesi Muammer Bilgiç, Dev-Genç liderlerinden Sarp Kuray, Ak Parti kurucularından Fatma Bostan Ünsal gibi isimler katılıyor. 

4 oturumda gerçekleşmesi planlanan çalıştayda Grup Yorum solistlerinden Nergis Kaya da bir müzik dinletisi sunacak. 


Çalıştayda dini referanslı vakıf ve derneklerin veya cemaat temsilcilerinin olmaması dikkat çekiyor. Independent Türkçe'nin konuştuğu Eliaçık, çalıştaya çok sayıda ilahiyatçının çağrıldığını ancak çoğunun davete katılmak istemediğini söyledi. Diğer dini grupları çağırıp çağırmama konusunda çalıştay komisyonunun müzakere yaptığını ifade eden Eliaçık, "O gruplar çalıştaya katılmazlar" görüşünün hakim olduğunu ve bu nedenle çağrılmadıklarını ifade etti. 

Çalıştay sonucunda herhangi bir sonuç bildirgesi yayınlanmayacağını söyleyen Eliaçık, "Çalıştayların ikincisi ve üçüncüsü de yapılacak. Yapılacak diğer çalıştaylara diğer dini gruplar davet edilebilir hatta bir çalıştayı sadece onlardan oluşturabiliriz" dedi.

Eliaçık kendisinin İslamcı olup olmadığı sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Solcu veya sekülerlerin anladığı şekilde İslamcılık sıfatını reddediyorum. Genel kabulleri İslamcıların IŞİD mantığını kabul etmiş, Selefi anlayışla hareket eden, cariye kaçıran insanlar olduğu yönünde. Ama İslam'a hizmet etmek İslamcılıksa bu tanımı da reddetmem. Ben hayatımı bunun üzerine inşa ettim, Kur'an tefsirim var, bundan nasıl kaçacağım? Uzun süre önce klasik İslamcı gruplardan ayrıldım. Onlar geride kaldılar ama bu tarafa gelecekler, çünkü tıkandılar. Çağa söyleyecekleri söz kalmadı."

İnşa Kültürevi 2012 yılında, İslamcı vakıf ve derneklerin merkezlerinin bulunduğu Fatih ilçe merkezinde açılmıştı ancak 2017’de Balat’a taşındı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU