Irak'ta IŞİD'in tahrip ettiği antik kent Hatra turizme kazandırıldı

"Kurşun deliklerini görebiliyoruz"

Hatra, UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne 1985'te girmişti (AFP)

Irak'ın kuzeyindeki antik kent Hatra, turizme tekrar kazandırıldı. IŞİD'in tahrip ettiği tarihi bölgeye ziyaretler başladı. Tarihi MÖ. 2'nci yüzyıla dayanan Hatra, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde er alıyor.

Batısında Roma, doğusunda Part İmparatorluğu olan kent, geçmişte önemli bir din ve ticaret merkeziydi. Arşak İmparatorluğu diye de bilinen Part İmparatorluğu, Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlık olarak kabul ediliyor. Part İmparatorluğu tarihsel İran coğrafyasında MÖ. 247'den MS. 224'e kadar önemli bir siyasi ve kültürel güçtü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heybetli surları ve tapınaklarıyla bilinen kent, çöl kumlarının altında 1836'da keşfedilmişti.

2014'te bölgeyi ele geçiren IŞİD, Hatra'ya büyük zarar verdi. Nisan 2015'te yayımlanan bir videoda, kentteki tarihi eserlerin tahribatı paylaşıldı. Hatra, 2017'de Irak güçleri tarafından geri alındı.

Kentteki Roma tarzı bir heykelin ve bir tapınaktaki kabartmaların restorasyonunu şubatta tamamlayan Irak merkezi yönetimi, kentteki diğer restorasyon işlerini de tamamlayarak, antki kenti turizme açtı.

Haziranda açılan Musul Kültür Evi adlı özel müze, bölgedeki turizmi artırmak için antik kente tur düzenlemeye başladı. Çoğu Iraklı olan yaklaşık 40 kişilik ilk kafile, 2 bin yıllık kenti gezdi.

9 yaşında Belçika'ya taşınan Luna Batota, "Harika bir geçmişi var" dedi. 33 yaşındaki Iraklı, kentin pek çok tarihe tanıklık ettiğini ancak IŞİD yüzünden kötü olayları da yaşadığını belirtti:

Kurşun deliklerini görebiliyoruz.

Organizatörlerden Faris Abdül Sattar, Hatra turlarıyla bölgenin "mirasını ve kimliğini sergilemeyi" amaçladıklarını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP de yıllar süren çatışmaların ardından Irak'ta turizmin yavaş yavaş geliştiğini vurguladı. Özellikle Batı olmak üzere yabancı turistlerin ülkeyi keşfetmeye başladığı yazıldı.

Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi'nden antropolog Beriar Bahaa al-Din, "Musul sadece savaş, IŞİD ve terörden ibaret değil. Musul medeniyettir, mirastır ve kültürdür" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AFP, Aktüel Arkeoloji

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU