Yeniden açılan kız okullarını Taliban çabucak kapattı

Vilayet başkentinin sokaklarına dökülen öğrenciler, kararı protesto etti

Taliban, kadınların burka giymeden sokağa çıkmalarını yasaklamıştı (Reuters/Arşiv)

Taliban, Afganistan'ın doğusundaki Paktiye vilayetinde kız çocuklarının gittiği okulları, eğitime başladıktan birkaç gün sonra tekrar kapattı.

Paktiye vilayetinin başkenti Gardez'deki bir grup öğrenci bu kararı protesto etti.
 


Paktiye Kültür ve Enformasyon Birimi'nin başındaki Mevlevi Halikyar Ahmedzadi, 6 Eylül'de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

Birkaç gün önce okullar açıldı. İslami, kültürel ve geleneksel kurallara dikkat edildi. Okulların müdürleri öğrencileri geri çağırdı. Kız çocuklarının gittiği liseler açıldı.

Aşiret liderleri ve yüzlerce kız öğrencinin talebiyle, 6. sınıf ve üstüne eğitim veren okullar için alınan kararda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan resmi izin alınmamıştı. Gardez'de 4, Samkani'de bir okul, faaliyete başlamıştı.

Ancak dün okula giden öğrencilere, eğitimin durdurulduğu ve eve dönmeleri söylendi.

Bu karara kızan öğrenciler Gardez'de protesto gösterisi düzenledi. Organizatörlerden Yasmin adlı aktivist, Taliban üyelerinin eylemden görüntü alınmaması için çaba sarf ettiğini söyledi.

Hatta bazı protestocuların cep telefonlarını kırdılar.

AFP'ye konuşan ve adı açıklanmayan bir Gardez sakini de "Öğrenciler barışçıl bir protesto düzenliyordu. Ancak güvenlik güçleri kısa süre sonra yürüyüşü dağıttı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son dönemde Taliban'ın kız çocuklarının okula gönderilmesi gibi konularda kendi içinde yaşadığı ihtilaflar gündeme gelmişti.

ABD askerlerinin çekilmesiyle geçen yıl 15 Ağustos'ta önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, kadınların çalışmasına ve kız çocuklarının okumasına yönelik kısıtlamalar getirmişti. 

Şu anda üniversite ve 6'ncı sınıfa kadar okuyan kadınların ve kız çocuklarının eğitim almasına izin verilirken, ortaokul ve lise düzeyindekilerin okula gitmesi yasak.

Kısıtlamanın martta kaldırılmasına karar verilmiş fakat okulların açılmasına saatler kala uygulama iptal edilmişti. Bu da Taliban'ın yönetim kadrosunda fikir ayrılıkları oluştuğuna dair bir sinyal vermişti.

 

Independent Türkçe, AP, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU