Ankaragücü-Beşiktaş maçına Josef'in kırmızı kartı damga vurdu... "Hakem olsaydım kırmızı kartı vermezdim"

Süper Lig'in eski hakemlerinden Deniz Ateş Bitnel, Ankaragücü-Beşiktaş maçında yaşananları, hakem Mete Kalkavan'ın yönetimini ve tartışılan konuları Independent Türkçe için değerlendirdi

Saldırgan taraftara müdahale eden Josef De Souza, kırmızı kart gördü / Fotoğraf: AA  

Süper Lig'in 5. haftasında oynanan Ankaragücü-Beşiktaş maçına bir taraftarın sahaya girerek Beşiktaş'lı futbolculara saldırması damga vurdu. 

Beşiktaş, konuk olduğu Ankaragücü'nü 3-2 yenerek lig liderliğini sürdürdü. Bu sonuçla puanını 13'e çıkaran siyah-beyazlılar hem üst üste 3. galibiyetini aldı hem de liderliğini korudu.

Ankaragücü ise 1 puanla 19. sıradaki yerinde kaldı. Gergin geçen mücadelenin tamamlanmasının ardından sahaya atlayan bir Ankaragücü taraftarı ortalığı karıştırdı.

Orta sahaya doğru hızla koşan şahıs, hakemin yanında bulunan siyah-beyazlı oyunculara uçan tekme attı. Taraftarın attığı tekme, Salih Uçan'a denk geldi.

 

 

Emniyet güçleri, saldırıyı gerçekleştiren taraftarı yakalayarak dışarıya çıkardı.

Arkadaşlarına atılan tekme sonrası şahsı olay yerinden uzaklaştırmak için müdahalede bulunan Josef De Souza'nın kırmızı kart görmesi ise gecenin en çok konuşulan konularından oldu.

Beşiktaşlı futbolcu Cenk Tosun, yaşananların kabul edilemeyeceğini vurgulayarak şu tepkiyi gösterdi:

O kadar polis ve güvenlik var. Nasıl oluyor da taraftarlar dibimize gelip uçan tekme ile bize müdahale edebiliyor? Gerçekten çok üzücü. Josef'in kartını hiç anlamadım. İnsanlar bana yumruk atacak, ben izleyeceğim. Nasıl olacak bu işler?

 

 

"Kartın iptali gerekiyor, ısrarcı olacağız"

Yaşananlara bir tepki de Beşiktaş 2. Başkanı Engin Baltacı'dan geldi.

Baltacı maç sonu gazetecilere yaptığı açıklamada Josef'in gördüğü kırmızı kabul etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: 

Genç bir oyuncumuzun olayları tetiklediğini söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Kusuru varsa, bize iletilirse, gereğini yaparız. Oyuncumuza da kimsenin el, dil uzatmasına izin vermeyiz. Sahaya giren saldırgan, hakeme de saldırabilirdi. Josef, hakeme saldırmak üzereyken müdahale edip hakemi korusa kime kırmızı kart gösterilecekti? Josef'in kırmızı kartı İptal edilmelidir.

"Maçın bu raddeye gelmesinde hakemin etkisi yok, sonuca etki edecek hata yapmadı"

Süper Lig'in eski hakemlerinden Deniz Ateş Bitnel, Ankaragücü-Beşiktaş maçının hakemi Mete Kalkavan'ın yönetimini ve tartışılan konuları Independent Türkçe için değerlendirdi.

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın maçın bu duruma gelmesinde hakem Mete Kalkavan'ın büyük etkisi olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendiren Bitnel, "Maçın bu raddeye gelmesinde hakemin hiç etkisi yok. Mete Kalkavan, maçın sonucuna etki edecek hiçbir hata yapmadı. Maçı gerecek bir şey de yapmadı" dedi. 

 

Deniz Ateş Bitnel-AA.jpg
Deniz Ateş Bitnel / Fotoğraf: AA

 

"Futbolcuların oynama niyeti yoktu, yerden kalkmadılar, maç 43 dakika oynandı"

Sahada mücadele eden futbolcuların kötü niyetli olduğunu ve bu nedenle oyunun sürekli durmasını eleştiren Bitnel, "Futbolcuların hiçbir şekilde top oynama niyeti yoktu. Sürekli yerden kalkmadılar. Zaten maç 43 dakika 43 saniye oynanmış. Ligimizin maalesef en acı yönlerinden biri de bu. Mete Kalkavan bir kere oynatmak isteyen bir hakem ama futbolcular oynamak istemedikten sonra böyle bir sonuç ortaya çıktı" diye konuştu. 

"VAR'ın müdahale etmesi doğru. Penaltı kararı doğru"

Beşiktaş'ın 74. dakikada kazandığı ve tribünlerin yoğun tepki gösterdiği penaltıyı da değerlendiren Bitnel, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Beşiktaş'ın kazanmış olduğu penaltı tartışılıyor. Talimatlar ve kurallar gereği penaltı. Çünkü elin, omuz üzerine çıkması ve ele temas eden top var. Talimatlarda ve seminerlerde 'penaltı olarak değerlendirilecek' deniliyor. VAR'ın müdahale etmesi doğru. Penaltı verilmesi doğru."

 

Muleka-AA.jpg
Beşiktaşlı Jackson Muleka, takımının ilk golüne imza attı / Fotoğraf: AA

 

"Maçın gerginleşmesi hakem yüzünden değil"

Kalkavan'ın maç içerisinde birkaç sarı kartı es geçmiş olabileceğini ancak maçın sonucuna tesir edecek bir hatası olmadığına değinen Bitnel, şunları kaydetti: 

"Maçın gerginleşmesi hakem yüzünden değil. Beşiktaşlı futbolculardan bazıları topsuz alanda veya kamerada göremediğimiz yerlerde Ankaragücü taraftarlarını tahrik etmiş olabilir. Sosyal medyadan gördük Weghorst'un tahrik içeren hareketleri var. Onun dışında Ankaragücü seyircisinin takımı ateşleyici tezahürat yapması Ankaragücü'nün 2 gol bulmasını sağladı bunu özellikle belirtelim. Ancak yaptıkları her taşkınlık, sahaya attıkları her şey takıma zarar verir. En sonunda maç bitince sahaya atlayan taraftar da takıma büyük zarar verecek. Belki tribün kapanacak. Belki de o bölge kapanacak. Belki büyük para cezası alacaklar. Bu ekonomik sıkıntıda Ankaragücü için zorlu bir süreç olacak."

 

Weghorst-AA.jpg
Weghorst / Fotoğraf: AA

 

"Taraftar saldırısını engellemek için yapılmış anlık bir refleks, ben olsaydım kırmızı kart göstermezdim"

Müsabakanın sonunda sahaya girerek futbolculara saldıran taraftara müdahale eden Josef'in kırmızı kartını da anlatan Bitnel, "Bir oyuncu sadece oyun oynanırken değil herhangi bir kişiye yapmış olduğu şiddetli hareketten dolayı da kırmızı kart görür. Ama burada şöyle bir nüans var: Ben futbolcuyum. Alakasız, sahada olmaması gereken biri bana saldıracak. Ben kendimi savunmayacağım. Ya da arkadaşıma saldıracak. Onu savunmayacak mıyım? Savunmayı kimse yanlış anlamasın. İteceğim, düşüreceğim, yerdeyken tekmeleyeceğim, ezeceğim falan değil vurmasını engellemek için bir hamle yapacağım. Bunlar anlık refleksler. Sahada olmaması gereken taraftarın saldırısını engellemek için yapılmış anlık bir refleks. Ben hakem olsaydım kırmızı kart göstermezdim. Hakemin nasıl gördüğü önemli. Kafayı çevirdiği anda sağ elle yapmış olduğu ilk müdahale şiddetli gibi görünüyor. Onu yumruk olarak algılamış o yüzden göstermiş olabilir. Hakemi eleştiremem ama dediğim gibi gösterilen kırmızı kart vicdanen rahatsız edici" ifadelerini kullandı.

 

Taraftar-AA1.jpg
Taraftarın saldırısına müdahale edildi / Fotoğraf: AA

 

"Hafifletici sebep var, bir maç ceza verip sonra kaldırabilirler"

Josef'e gelebilecek cezayı da değerlendiren Bitnel, geçen hafta Arda Kardeşler'in Fenerbahçeli Enner Valencia'ya verdiği kırmızı kart sonrası verilen cezanın örnek alınabileceğini belirterek, sözlerini noktaladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O kırmızı kartı yanlış olarak yorumlamıştık. Normalde o müdahale doğru olsaydı raporda 'topsuz alanda rakibe tekme attı' yazardı. Tekmenin cezası şiddetli hareketten 3 ila 5 maç ceza ama Valencia bir maç aldı. Burada da muhtemelen vicdana sığmayan bir kırmızı kart olarak değerlendirilebilir. Talimatlarda böyle bir şey yok ama hafifletici sebep. Çünkü seyirci kendine saldırıyor. Bir maç ceza alır diye tahmin ediyorum. Beşiktaş'ın baskısının ne kadar etkili olacağı da önemli. 2. haftada Ahmet Nur Çebi'nin federasyona gitmiş olması zaten Beşiktaş camiasının elini güçlendirdi. Ve bu cezanın kalkabileceğini düşünüyorum. Yani bir maç ceza alıp sonra bu cezayı kaldırabilirler.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU