12 yıl sonra ilk: Türk savaş gemisi İsrail'de

Türk savaş gemisi, NATO tatbikatı nedeniyle İsrail'deki Hayfa limana demir attı. Liman yönetimi yaptığı açıklamada “Türk Donanması’na ait savaş gemisi olan TCG Kemalreis (F-247) firkateyni Hayfa Limanı’nda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi

Fotoğraf: AP

Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait bir savaş gemisi dün (Cumartesi) sabah, 12 yıldan bu yana ilk kez, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) Akdeniz’de düzenlediği eğitim tatbikatı çerçevesinde Hayfa Limanı’na ulaştı. Türk savaş gemisi, diğer ABD ve İtalyan donanma gemileriyle birlikte birkaç gün sürecek ziyaret kapsamında limana demir attı.

Liman yönetimi yaptığı açıklamada “Türk Donanması’na ait savaş gemisi olan TCG Kemalreis (F-247) firkateyni Hayfa Limanı’nda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı ve geminin birkaç gün limanda kalacağını ve yakıt ikmali yapılacağını belirtti.

Türk savaş gemisinin doğrudan tatbikatlara katılması beklenmiyor ancak firkateyn NATO tatbikatları çerçevesinde hazır bulunmak için limana geldi.

İsrail ordusu, aralarında bir ABD ve bir Türk gemisinin de bulunduğu NATO özel kuvvetinin bu hafta Hayfa Limanı’na demirlediğini açıkladı. Üst düzey bir askeri yetkili, donanma toplantısının İsrail’in NATO ile iş birliği ve desteğinin bir parçası olduğunu açıkladı. Açıklamada İsrail ordusu ile Türk firkateyni veya mürettebatı arasında toplantılar ve tatbikatlar da dahil olmak üzere herhangi bir faaliyet planlanmadığı belirtildi.

NATO tatbikatlarının bir parçası olarak başka bir İtalyan gemisinin yanında demirlenen ABD savaş gemisi USS Forrest Sherman’ın Hayfa Limanı’na girmesinden yaklaşık bir saat sonra Türk savaş gemisi TCG Kemalreis’i (F-247) limana demirlendi. 

Türk savaş gemisinin İsrail ziyareti, son birkaç aydır İsrail ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesinin sonuçlarından biri.

İsrail resmi televizyon kanalı KAN’ın Savaş Muhabiri Itay Blumental “Hayfa Limanı’na her gün bir Türk savaş gemisi yanaşmıyor” dedi. Geçen ayın başlarında, Türkiye ve İsrail büyükelçilerini dört yıldan uzun bir süre geri çağırdıktan sonra yeniden atama konusunda anlaşmıştı. Bu yeni gelişme, aylardır devam eden ilişkileri iyileştirme sürecinde başka bir kilometre taşını temsil ediyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Yair Lapid 17 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri bir telefon görüşmesinde sağladıkları ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve karşılıklı büyükelçi atama kararlarından dolayı tebrikleştiler.

İsrail hükümeti, Türk hükümetiyle birlikte, Kasım ayı başlarında yapılacak Knesset seçimlerinden önce büyükelçi atama konusuyla ilgileniyor zira Kasım ayında yapılacak seçimlerde muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun iktidara dönmesi ihtimali uzlaşma fırsatı açısından tehdit oluşturuyor. Bunların yanı sıra İsrail’den Türkiye’ye direkt uçuşların da yakında yeniden başlaması planlanıyor.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU