Iran International: Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimleri İsraillilere karşı düzenlenecek suikastlarda başarısız oldu

Iran International televizyon kanalının haberine göre, İranlı üst düzey istihbarat görevlileri, Türkiye'de "profesyonel olmayan unsurları" kullanarak Devrim Muhafızları’nın istihbaratına ciddi zararlar verdi

Fotoğraf: Reuters

Iran International televizyon kanalı, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’na bağlı Casuslukla Mücadele Otoritesi (Birim 1500) Başkan Yardımcısı ile Özel Harekatlar Otoritesi’nde (Birim 4000) daha önce görev yapmış ve hala görev yapmakta olan iki Başkan Yardımcısı’nın İsrailli hedeflere karşı başarısızlıkla sonuçlanan operasyonlarda rol aldığını aktardı.

Devrim Muhafızları’nın eski bir kıdemli üyesi, Iran International’a, Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’na bağlı Birim 1500 Başkan Yardımcısı Ruhullah Bazkandi’nin, İsrail eski İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi Sfari ve üç İsrailli turiste suikast düzenlemek amacıyla İstanbul’da düzenlenen başarısız operasyondan sorumlu olduğunu söyledi.

Habere göre, Bazkandi, Türkiye’de ‘profesyonel olmayan unsurları’ kullanarak Devrim Muhafızları’nın istihbaratına ciddi zararlar verdi. Kaynağa göre, Bazkandi, İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın İran’daki nüfuzunu ihmal ederek, Devrim Muhafızları’nın üst düzey liderlerine ve İran füze ve insansız hava araçları programındaki önemli isimlere ardı ardına suikast düzenlenmesine neden oldu. Bu isimler arasında Tahran’da 22 Mayıs’ta öldürülen Hasan Seyyid Hüdayi de vardı. Hüdayi, Devrim Muhafızları’ne bağlı Birim 840’ın liderlerinden biriydi ve sınır ötesi suikastlardan sorumluydu.

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından son suikast planının ortaya çıkarılması, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı için büyük bir skandala yol açtı. O dönemde İsrail Dışişleri Bakanlığı yapan Yair Lapid, Türkiye’ye bu komployu ifşa etmesi sebebiyle teşekkürlerini dile getirdi.

Türkiye’de Devrim Muhafızları’nın 8 kişilik suikast hücresinin bulunmasının ardından Tahran ve İstanbul arasındaki ilişkiler gerildi. İlişkilerdeki bu sorun, 4 yıl sonra İsrail ve Türkiye’nin büyükelçiliklerinin yeniden açılması ile aynı döneme denk geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazkandi’nin yanı sıra, Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’nda Birim 4000 Başkan Yarımcısı, İsrail vatandaşlarına yönelik art arda başarısız operasyonlara katıldı.

Kaynak, Suriye’deki en üst düzey İranlı milis liderlerinden biri olan ve Aralık ayında ülkeden sınır dışı edilen Mustafa Cevad el-Gafari’nin, 9 ay önce tüm başarısız suikast planlarından sorumlu olduğunu belirtti.

Cevad el-Gafari, daha önce Özel Harekatlar Otoritesi yardımcılarını Kudüs Gücü’ne aktararak bu birimi zayıflatmıştı.

Cevad el-Gafari’den önce, Reza Sirac, Özel Harekat Otoritesi’nden sorumluydu. Sirac, Kıbrıs’taki İsrailli hedeflere yönelik suikast planın başarısız olması nedeniyle görevden alınmıştı.

Devrim Muhafızları’nın eski kıdemli üyesi Iran International’a, bu kişilerin, özellikle Ruhullah Bazkandi’nin başarısızlığının Tahran’ı kızdırdığını, zira Birim 1500’ün diğer ülkelerin İran’daki casusluk operasyonlarına karşı mücadele etmekten sorumlu olduğunu söyledi.

Mayıs ayında, Devrim Muhafızları’na bağlı Birim 840’ın bir üyesi olan Mansur Resuli’nin sorgusunun bir video klibi yayınlandı. Video, Resuli’nin aslında Türkiye, Almanya ve Fransa’da suikast gerçekleştirmesi gerektiğini gösteriyordu. Resuli’nin sorgulanması İsrail dış istihbarat servisi Mossad tarafından İran topraklarında yapılmıştı.

23 Haziran’da Hüseyin Taib, 13 yıl görev yapmasının ardından Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı şefliği görevinden alındı.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU